Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 25 23/24

  Kampioen en bekerwinnaar bekend bij de Lierse Schaakvereniging

  Op maandag 18 maart 2024 werd bij de Lierse Schaakvereniging de 25 en één na laatste ronde van dit seizoen gespeeld.
  Gerard Buijs staat al een aantal weken op de eerste plaats en zou bij winst niet meer in te halen zijn. Hij speelde deze avond met wit tegen Wim Poot.

  Al na 5 zetten besloot Wim kort te rokeren waar Gerard op reageerde met een lange rokade. Met de koningen allebei aan een andere kant begon er een race wie als eerste de aanval kon openen. Gerard wist al vroeg een verzwakking te creëren in de koningstelling van Wim, maar wist daar nog niet direct een opening voor een aanval in te vinden, aan de andere kant van het bord wist Wim een kleine doorbraak te forceren, maar Gerard kon dit goed verdedigen. Uiteindelijk lukte het Gerard de koningstelling van Wim open te breken. Omdat Gerard zijn stukken snel bij de aanval kon betrekken, was mat niet meer te voorkomen en ga Wim op.

  Met deze winst is Gerard dus kampioen van het seizoen 2023/2024.

  Het is bijna twintig jaar geleden dat het bekertoernooi vernoemd is naar oud lid Joop van den Berg. Hij had de beker in het verleden zes keer gewonnen, ook het seizoen voor hij overleed. Beide dochters doen al jaren hun best om de beker te veroveren, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Gera de Jong-van den Berg was al in de eerste ronde uit het bekertoernooi gegooid, maar Sandra van den Berg zit dit jaar in de finale en dus een kans voor haar om hem te veroveren. De andere finalist, Gerard Stolze, was natuurlijk ook gebrand om de beker te winnen. Hij had hem in het seizoen 2013/2014, tien jaar geleden dus, ook gewonnen.
  Sandra speelde haar favoriete opening, het dames gambiet. Gerard weigerde die echter, waardoor het Albin tegengambiet op het bord ontstond. Sandra’s pionnen kwamen daardoor ongunstig op het bord te staan, maar ze kreeg wel een open lijn op Gerards koning. Sandra ging vol in de aanval en Gerard moest alle zeilen bijzetten om zichzelf te verdedigen. In plaats van een geforceerde dame ruil af te dwingen, gaf Gerard schaak en won een toren. Hierdoor stond zijn dame wel aan de andere kant van het bord, zodat Sandra verder kon gaan in de aanval. Gerard haalde zijn dame weer in het spel, maar hierdoor kon Sandra hem insluiten en moest Gerard zijn dame afruilen voor de andere toren. Met een dame tegen twee torens, waarvan er één vol in de verdediging stond, ging Sandra weer verder met haar aanval op de koning. Toen Gerard echter met zijn loper iets terug wilde doen, gaf hij hem weg en gaf hij het daarna gelijk op. Sandra van den Berg heeft dus voor het eerst de Joop van den Berg Bokaal gewonnen.

  Gera de Jong en Teun van Dijk speelden een leuke opening, waarbij beiden elkaar in de gaten hielden en aanvielen. Geniepig won Teun in ’t middelspel een pionnetje en even later ging de tweede en derde pion ook in de doos. Gera streed dapper verder, maar toen zij nog meer materiaal dreigde te verliezen gaf ze het op.

   

  Overzicht voor ronde 25, gespeeld op 18-03-2024

  Wit Zwart Uitslag
  Gerard Buijs Wim Poot 1-0
  Sandra v/d. Berg Gerard Stolze 1-0
  Gera de Jong Teun v. Dijk 0-1
  Piet Boekestijn Wim Krösschell 1-0
  Jan Tamerus Hans Nieswaag remise
  Ruud v. Heyningen Remco Trompetter 0-1
  Rob v. Kolmeschate Bart Stolk 1-0
  Jan Dick Stoorvogel Simon v. Swieten 0-1
  Wim Kuijper Henk v. Ketel 0-1
  Wim v/d. Wel André Feringa remise
  Jan Prins Marco Lamping remise
  Chris v/d Berg Wim de Lange 0-1
  Stefan v. Nieuwkerk Dick Valk 0-1
  Shekhar Ghimire Sander d. l’Ecluse 0-1