Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 23 23/24

  HSB wedstrijd Lierse 1 – Rijswijk 3

  Op maandag 4 maart kwam het derde team van de Rijswijkse schaakvereniging op bezoek bij de Lierse Schaakvereniging om de zesde ronde van de HSB competitie te spelen.
  Remco Trompetter kwam in zijn partij tegen Menandro Abanes in de opening in de problemen en moest van alles doen om niet mat te lopen. Menandro won een paar pionnen en een kwaliteit, waarna Remco het op gaf.

  Na afruil in het centrum kreeg Gera de Jong vijf pionnen in het centrum en ongelijke lopers in haar partij tegen Charles Haas. Door haar pionnen zo te rangschikken kon niemand er meer doorheen en stond alles vast. Er werd dus remise overeengekomen.

  In de opening wilde Annemarie Voorberg dameruil voorkomen in haar partij tegen Doeke Huitema, maar daardoor kwam ze slecht te staan. Nadat tegengesteld gerokeerd was, kwam Annemarie weer in het spel. Er ontstond een bizarre strijd met aan weerzijden zwakheden. Maar de zwakte van Annemarie werd kundig uitgebuit door Doeke en Annemarie gaf het op.

  Gerard Stolze veroorloofde zich iets te veel frivoliteiten in de opening tegen Johanna van Schaik. Hierna was Gerard door het actieve spel van Johanna de gehele partij tot verdedigen gedwongen en hij regelmatig die ene niet verliezende zet moest vinden. Dat lukte wonderbaarlijk wel en in een potremise-eindspel werd tot remise besloten.

  In de opening verdwenen snel de centrum pionnen van het bord, waarna Gerard Buijs ook nog een pion won van Erik van Dop. Ook de dames werden vroeg geruild en Gerard probeerde met een pion meer het eindspel in te gaan. Maar Erik bleef druk zetten, waardoor Gerard z’n paard klem liep. Erik wist handig het paard te winnen en Gerard kon de witte pionnenstorm niet meer tegen houden en dus op gaf.

  Dick Valk speelde tegen Rick Haksteen. Rick kreeg een positioneel voordeel voor een pion, die Dick daarna ook nog heel simpel verloor. Enig tegenspel bleek wel mogelijk, totdat Dick een pion van Rick te ver lied opstomen. Daarna gaf Dick het op.

  Invaller Hans Nieswaag speelde een damesgambiet tegen Davo van Peursen. Na het afruilen van een aantal stukken verloor Hans een pion, maar een paar zetten later won hij die weer terug. In het eindspel won Hans nog twee pionnen, waaronder een vrij pion. Davo moest zijn loper opofferen om te voorkomen dat die vrijpion zou promoveren. Met een pion en een loper achter gaf Davo het op.

  Wim Poot speelde met wit tegen Hans Knigge een koningsgambiet. Hans weigerde deze. Wim speelde daarna twee te laffe zetten, en verloor het initiatief en (alsnog) een pion. Bij zet 10 werd Wim een beetje wakker en begon zich sterk te verdedigen. Het duurde tot de 25e zet voordat Wim met zijn cavalerie (de witte paarden) de opmars van het voetvolk (de zwarte pionnen) kon stoppen. Hij kreeg twee sterke paarden in het centrum, die alle kanten op dreigden. Het evenwicht was hersteld, maar de partij zeker nog niet over. Wim probeerde het voordeel van zijn paarden te benutten, terwijl Hans met zijn zwarte dame de zwakke koningsstelling probeerde te slechten. Het plan van Hans slaagde beter, en de witte koning werd volledig tegen de h-lijn gedrukt. Gelukkig voor Wim zag Hans de “mat in vier” over het hoofd. Na een slechte zet van Hans, die Wim beantwoorde met een torenoffer, gevolgd door een stevige vork was de partij wederom in evenwicht. Wim had echter zijn pionnen net iets beter staan, en kon één zet eerder promoveren. Na ruim 3 uur kon Wim het punt noteren.

  Deze wedstrijd werd dus met 3-5 verloren. Met nog één wedstrijd te spelen is de eerste plaats hiermee dus uit zicht.

   

  Overzicht voor ronde 23, gespeeld op 04-03-2024

  Wit Zwart Uitslag
  Teun v. Dijk Henk v. Ketel remise
  Piet Boekestijn Ruud v. Heyningen 0-1
  Jan Tamerus Johan v/d. Berg 1-0
  Simon v. Swieten Shekhar Ghimire 0-1
  Sander d. l’Ecluse Wim de Lange remise
  Rob v. Kolmeschate Rolan v/d. Lugt 0-1
  Jan Dick Stoorvogel Wim v/d. Wel 0-1
  Wim Kuijper André Feringa remise
  Leen Kemeling Jan Prins 1-0
  Chris v/d Berg Ricardo Prins 1-0