Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 19 23/24

  Spannende wedstrijd Lierse 2 tegen Promotie 4

  Maandag 5 februari 2024 werd in ’t Centrum in De Lier de vijfde bondswedstrijd van Lierse 2 gespeeld. Na vier verloren wedstrijden, is het nu hoog tijd dat Lierse 2 eens een wedstrijd wint. De tegenstander deze avond was Promotie 4, een schaakvereniging uit Zoetermeer.

  Chris van den Berg speelde op bord 8 tegen Dolf Strikwerda. Na een gedegen opbouw van de stelling dreigde Dolf een mooie vork geven tussen de dame en een toren van Chris. Chris lied dit toe en plaatse zijn dame daarna zo, dat hij mat dreigde. Dolf zag dit echter niet en pakte de toren van Chris, waarna Chris Dolf mat zette.

  De tegenstander van Ruud van Heijningen, Jan Veldhuizen, had 300 punten rating meer dan Ruud. Jan speelde de voor Ruud onbekende Hollandse opening door het spelen van f5. Ruud speelde door met zijn gebruikelijke opening. Jan had een sterk paar op e4 gespeeld en probeerde de stukken van Ruud aan te vallen. Jan maakte echter bij het verdedigen een fout, waardoor Ruud met een vork een ongedekte loper sloeg en daarna ook nog een toren. Jan besloot tot een kamikaze schaak, maar gaf toch maar op.

  Invaller André Feringa speelde tegen Frans Martens. Beiden werkten gestaag aan hun stelling. Toen André in de aanval ging, zag hij een vorkje over het hoofd, waardoor hij een loper verloor. Doordat Frans daarna een matdreiging deed en André zich daartegen ging verdedigen, verloor André nog een paard, waarna hij het op gaf.

  Sander de l’Ecluse moest even wachten voordat hij kon beginnen met zijn partij tegen Jo Lipka, die te laat kwam. Jo begon met c4 en Sander wist niet goed hoe hij daarop moest reageren. Hierdoor kreeg hij een slechte stelling. Jo ging in de aanval, waardoor Sander niet meer kon rokeren en zijn koning zwak kwam te staan. Sanders andere stukken konden ook niet veel meer doen, daarom gaf Sander het op.

  Op bord 5 speelde Rob van Kolmeschate tegen Rob de Vries. Rob v.K kwam aanvankelijk een pion voor te staan na een dameruil. Rob d.V zette Rob v.K echter onder druk en won een stuk, waarna Rob v.K het opgaf.

  In de partij tussen Marco Lamping en Jeroen de Roo verdwenen de paarden al snel van het bord. Na dame afruil kreeg Marco een pion achter de stelling van Jeroen op de zevende rij. Jeroen verdedigde met al zijn macht om promotie van de pion te voorkomen. De promotie kwam er uiteindelijk en toen stond Marco een toren tegen een loper voor. De volgende pion van Marco die wilde promoveren kostte Jeroen de loper, waardoor Marco met een toren voorsprong de overwinning binnen haalde.

  Wim de Lange wist in de opening de stelling van Chris Schoon binnen te dringen. Chris moest in de verdediging en gaf daarbij een kwaliteit weg. Wim bleef aanvallen en gaf een vork met zijn paard. Dit kosten Chris zijn dame en de partij.

  Intussen stond het 4-3 voor Lierse 2. Verliezen kon dus niet meer. De laatste partij tussen Johan van den Berg en John Tan zou de uitslag beslissen. Een gelijk spel, of de winst voor Lierse. Deze partij trok hierdoor veel belangstelling van beide teams. Johan en Tan kregen de Siciliaanse opening op het bord. De eerste dertig zetten gingen gelijk op. John gebruikte veel tijd en kreeg een heel sterke aanval. Johan moest zich heel goed verdedigen, maar kwam toch een pion achter te staan. John haalde alles uit de kast om te winnen. Johan wist toch met remise weg te komen en zo de overwinning voor het team binnen te halen.

  Met 4½ – 3½ was de eerste overwinning van Lierse 2 dus een feit.

   

  Een pokerpotje op het schaakbord

  Annemarie Voorberg speelde met wit tegen Ar Verduijn. Direct na de opening werd er behoorlijk van de theorie afgeweken. Deze schaakpartij werd een “pokerpotje”.  De rokades werden verwaarloosd en beide koningen stonden gevaarlijk in het centrum. Annemarie kon met een prachtige combinatie de zwakke f-pion winnen en Ar won al gauw een pion terug. Annemarie kreeg steeds meer grip op de partij en Ar moest alleen nog maar aan verdedigen denken. Zeker achteraf gezien had Annemarie de beste kansen echter Ar kon ineens via de dame-vleugel schaak geven en kwam daardoor achter de veilige linies van Annemarie. Al schaakgevend liep wit mat. Een bizarre partij!

  In de partij van Jan Tamerus en Wim Poot rokeert Wim kort en Jan naar de lange kant. Toen Wim zijn f-pion naar voren wilde spelen trekt Jan ten aanval met h4. Wim dacht nu meer aan verdedigen en Jan rukte op met zijn pionnen. Na het ruilen van een aantal stukken, verminderde de druk op Wims stelling nauwelijks, waarop Wim een stuk offerde om te ontsnappen. Na de afruil die volgde kwam er een eindspel op het bord, dat Jan met nauwkeurig spel wist te winnen.

  Dick Valk won een pion en de pionnen van Gera de Jong stonden nogal los van elkaar. Eén pion ging voor een torenvork, maar dat kon Dick niet neutraliseren. Gera’s koning stond erg op de tocht. Wat Dick volop kansen bood.

   

  Overzicht voor ronde 19, gespeeld op 05-02-2024

  Wit Zwart Uitslag
  Annemarie Voorberg Adriaan Verduijn 0-1
  Gera de Jong Dick Valk 0-1
  Hans Nieswaag Piet Boekestijn 1-0
  Teun v. Dijk Remco Trompetter remise
  Jan Tamerus Wim Poot 1-0
  Wim Kuijper Jan Dick Stoorvogel 0-1
  Ricardo Prins Wim v/d. Wel 1-0