Ga naar de inhoud

Uitslag ronde 18 23/24

  Lierse speelt weer tegen DSC

  Voor de derde keer dit seizoen speelt een team van de Lierse Schaakvereniging tegen een team van het Delftse DSC. Lierse 2 verloor van DSC 9 en Lierse 1 won van DSC 8. Dit keer vertrok Lierse 1 op maandag 29 januari 2024 om het tegen het 6e team van DSC op te nemen.  Lierse 1 staat inmiddels gedeeld eerste met 6 wedstrijdpunten uit vier wedstrijden en DSC 6 op de vierde plaats met 4 wedstrijdpunten.

  Wim Poot speelde met wit het koningsgambiet tegen Ronald Kraakman. Wim kreeg een groot voordeel in ruimte, Ronald kon er toch onderuit. Langzaam maar zeker werd de stelling van Ronald beter. Toen de centrumpionnen van Wim er af gingen, viel zijn stelling in duigen. Hij spartelde nog tegen, maar kon het tij niet meer keren.

  Gerard Stolze kwam zeer goed uit de opening in zijn partij tegen Jan van Donk, maar won de a- pion in plaats van de d-pion. Daarna liet Gerard het na om de sterke witte loper af te ruilen. Jan kreeg een steeds actievere stelling en kreeg de pion terug en wist met twee verbonden centrum pionnen de partij te winnen.

  De tegenstander van Sandra van den Berg, René Gelpke, begon agressief in de opening en Sandra ging de verdediging in. Hierdoor liep de aanval van René stil en kon Sandra vervolgens haar stukken goed positioneren. Onder druk ruilde René een toren voor een paard. Sandra zag een mat in twee en nadat ze de eerste zet uitvoerde, zette René haar schaak en ging ze daarna zelf mat.

  Na een damesgambiet in de partij tussen Remco Trompetter en Henk Stipdonk verloor Remco de c-pion. Henk stond hierna eigenlijk de hele tijd wat beter en won uiteindelijk een toren. Remco probeerde nog wel met matdreigingen, maar kwam uiteindelijk mat te staan.

  Lierse stond nu met 4-0 achter. Zaak dus om de resterende partijen te winnen om er nog een gelijke stand uit te halen.

  De partij van Annemarie Voorberg tegen Gerard Bilars zat vol vuurwerk. Haar paard en een pion vormden een goed team en toen ook haar loper zich ermee bemoeide, kreeg Gerard het benauwd. Maar Gerard weerde zich goed en er ontstond een complexe stelling. Annemarie stond achter in materiaal, maar op een bepaald moment stonden er drie stukken van Gerard tegelijk ‘in’! Pogingen om ‘kaas’ te maken van de complexe partij leidden tot tijdsnood voor beide spelers. Uiteindelijk moest Gerard hierdoor de vlag strijken.

  Dick Valk speelde tegen oud-clubgenoot Cock Hazeu en won een centrumpion en had zo een vrije pion in het centrum die lastig te verdedigen bleek. Nadat die verloren ging leek de stelling nog altijd in Dicks voordeel, maar toch slaagde Cock erin net als Dick zijn laatste pion te laten

  Promoveren. Met beiden een koning en een Dame werd remise overeengekomen.

  Tot Gera de Jongs vreugde kwam er een doorschuif Franse Partij op het bord in haar partij tegen Martin Verolme. Na een paar zetten bleek dat Gera deze opening beter kon dan haar tegenstander. Ze wist een ruimte voordeel te ontwikkelen, vervolgens een kwaliteit te winnen en deze om te zetten in een volle toren voorsprongen. Maar ook was de tijd op. En als een duveltje wist Martin in de tijdnood fase, niet alleen enkele pionnen te winnen, maar ook een toren terug te winnen. Met allebei nog 1 minuut op de klok werd remise besloten.

  Gerard Buijs zijn dame eindigde al vroeg in de wedstrijd in het centrum, waar Simon Broos deze probeerde te verjagen. Nadat de dame van Gerard naar de damevleugel bewoog, ontstond er gevecht op de damevleugel. Gerard eindigt dit gevecht met een paard, Simon heeft nog loper over. Gerard geeft in het eindspel zelfs dit paard waard weg voor 2 pionnen, maar de koning van Simon staat goed en de stelling loopt vast. Simon kan met alleen een loper geen mat meer zetten, Gerard kan met alleen 2 pionnen niet meer naar voren bewegen en de wedstrijd eindigt in gelijkspel.

  Lierse 1 verliest dus met 5½ – 2½, waardoor DSC 6 op gelijke hoogte als Lierse komt in de 2e klasse.

   

  Oud schaakkampioen (Ar Verduijn) en self made schaker (Stefan van Nieuwkerk) treffen elkaar weer

  Na een zeer spannende eerste pot waarin Stefan aan het kortste eind trok, maken Ar, met wit en Stefan, met zwart, zich op voor de tweede ronde.

  Een passieve start van Stefan zorgde voor weinig beweegruimte direct uit de opening. Ar maakte hier meteen gebruik van door aan de dame-zijde continu druk op de zwarte stukken te zetten. Stefan wist ternauwernood de aanval van Ar af te wenden om vervolgens de koningszijde met F5 open te breken. Hierdoor kon Stefan de aanval overnemen wat volgde in een schitterend positioneel spel. Na het afwisselen van een groot aantal stukken, gelijk materiaal op speelbord en een licht positioneel voordeel voor Stefan, bood Ar remise aan doordat beide spelers met een dame en verschillende kleuren lopers het eindspel betraden. Stefan wees dit aanbod af en zette alles op alles om er nog een winst uit te halen. Ar wist middels een fantastisch defensief spel een dameruil te forceren waardoor het eindresultaat vast stond, een welverdiende remise. Wat een prachtpartij van beide spelers!

   

   

  Overzicht voor ronde 18, gespeeld op 29-01-2024

  Wit Zwart Uitslag
  Adriaan Verduijn Stefan v. Nieuwkerk remise
  Johan v/d. Berg Wim de Lange remise
  Jan Tamerus Ruud v. Heyningen 1-0
  Sander d. l’Ecluse Wim Krösschell 1-0
  Wim v/d. Wel Marco Lamping 0-1
  Jan Prins Wim Kuijper remise
  André Feringa Piet Boekestijn 0-1
  Chris v/d Berg Simon v. Swieten 1-0
  Bart Stolk Shekhar Ghimire 0-1
  Ricardo Prins Teun v. Dijk 0-1