Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 14 23/24

  Lierse 1 verliest van SHTV 3

  De vierde bondswedstrijd van dit seizoen kreeg het eerste team van de Lierse schaakvereniging SHTV 3 uit Den Haag op bezoek.

  Op het eerste bord speelde Gerard Buijs tegen Shinsaku Okita. Na de opening begon Shinsaku met een aanval op de damevleugel. Gerard verwachte een aanval met de loper, maar plots spron het paard van Shinsaku naar binnen. Shinsaku veroverde met dat paard een kwaliteit en wilde de druk hoog houden. Even wist Gerard onder de druk uit te komen, maar uiteindelijk was de aanval op de koning van Gerard toch te sterk en moest hij opgeven.

  Ar Verduijn speelde met wit tegen Maarten van der Vegt. De Engelse opening kwam op het bord en er ontstond een tactisch spel over wie het centrum kon veroveren. Uiteindelijk kwam Ar ietsje beter te staan,  met name omdat Ar het loperpaar had. Maar helaas dat kon dat de wedstrijd niet beslissen en dus werd het remise.

  De tegenstander van Dick Valk, Jesper Kool, had al snel ’t centrum in handen. De loper die overbleef op e5, splitste het bord in een linker en rechter helft. Jesper kon vol op de koningsvleugel los gaan. Dick zag zich genoodzaakt tot een kwaliteitsoffer en moest hopen op een wonder, die uitbleef en Dick gaf het op.

  Gerard Stolze offerde een toren voor het loperpaar en kreeg daardoor het initiatief in zijn partij tegen Piet Sikkes. Piet offerde zijn toren terug voor een loper, maar Gerard behield echter het initiatief en wist in het eindspel een pion tot dame te laten promoveren. Maar voor het zover kwam, gaf Piet het op.

  In de partij van Wim Poot en Eric Alvares kwam een Siciliaan op het bord, die wat weg had van een Aljechin. Alle stukken stonden op scherp. Bij de afruil blunderde Wim en dat kostte een stuk. Wim streed moedig door, maar kon niet voorkomen dat er ook nog promotie aan kwam. Op dat moment was opgave de enige mogelijkheid.

  Na de opening lied Remco Trompetter een toren in staan in zijn partij tegen Frans Coers. Hij kwam hierdoor een kwaliteit achter te staan. Het lukte Remco echter om door te lopen met de c-pion en dit kostte Frans een toren. Een paar zetten later gaf Frans het op.

  Hans Nieswaag viel in op bord 8 en speelde tegen Nao Okita. In de opening veroverde hij twee pionnen. Bij de grote afruil die daarna plaatsvond, gingen er echter drie pionnen voor Hans verloren. In het eindspel lukte het Hans om met zijn enig overgebleven pion bijna aan de overkant te komen. Om het halen van een dame te voorkomen, offerde Nao zijn toren, waarna Hans een toren tegen 2 pionnen voor stond. Om promotie van eén van die pionnen te voorkomen, bleef Hans schaak geven en daarom werd remise afgesproken.

  Bij een stand van 3-4 was er nog 1 partij bezig. Gera de Jong speelde tegen Benjamin Boers en moest dus winnen om de wedstrijd niet te verliezen. Er kwam een echte Franse stelling op het bord, maar door een slechte zet kwam Gera positioneel slechter te staan. Ze moest erg haar best doen om dit weer op te lossen. Dat lukte maar koste veel tijd. Doordat de andere spelers al klaar waren en we achter stonden, moest ze doorgaan. Maar daardoor kon de toren van Benjamin binnen dringen en een ravage aan te richten. Er restte Gera niets anders dan op te geven.

  Helaas kwam er dus na de drie gewonnen wedstrijden dus een eind aan de winning-streek. Lierse1 gaat de winterstop in op een gedeelde eerste plaats, samen met SHTV 3 en Rijswijk 3.

   

  Overzicht voor ronde 14, gespeeld op 11-12-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Ruud v. Heyningen Teun v. Dijk 0-1
  Sander d. l’Ecluse Bart Stolk 1-0
  Rob v. Kolmeschate Marco Lamping 0-1
  Wim Krösschell Piet Boekestijn 1-0
  Wim Kuijper Chris v/d Berg 0-1
  Wim de Lange Jan Tamerus remise
  Ricardo Prins Simon v. Swieten 1-0
  Stefan v. Nieuwkerk Johan v/d. Berg 1-0