Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 13 23/24

  Lierse 2 speelt spannende wedstrijd tegen Voorburg 3

  Lierse 2 speelde dit keer een thuiswedstrijd. Voorburg 3 kwam op bezoek. Ook dit team had de vorige twee wedstrijden verloren en stond dus samen met Lierse 2 onderaan. Zaak dus voor beiden om te winnen en een de onderste plaats te verlaten.

  André Feringa, één van de vier invallers, speelde tegen Carinka Luteijn. De partij begon rustig. In een open stelling blunderden beide partijen door hun dames weg te geven. Na een grote afruil won André en paar pionnen en kon hij daarna promoveren. Daarna kon hij met secuur spel mat geven. 1-0 voor Lierse.

  De tegenstander van Marco Lamping, Iris Kaizer, kwam een kwartiertje te laat. Maar de verloren tijd, bleek ze niet nodig te hebben. Nadat alle stukken waren afgeruild, bleek Marco één pion minder te hebben dan Iris. Beiden hadden een vrij pion, maar Iris kon die van Marco tegen houden en winnen, als Marco de pion van Iris wilde tegen houden. Dus gaf Marco het op. 1-1 gelijk dus.

  Rob van Kolmeschate, de vaste invaller van Lierse 2, speelde tegen Anna Chinchladze. Al vroeg in de partij kreeg hij door afruilen een drie-dubbel pion. Rob verloor een pion en Anna kreeg daardoor een vrij pion, die Rob, op de zevende lijn kon blokkeren met zijn loper. Vervolgens lukte het Anna om nog een pion op de de zevende lijn te krijgen, die Rob met zijn paard blokkeerde. Deze pion wist Rob uiteindelijk te veroveren, maar de promotie van de andere pion, kostte hem een paard en uiteindelijk de partij. 1-2 voor Voorburg.

  Ook de tegenstander van Sander de l’Ecluse, Anthon van den Berg, kwam te laat. Anthon begon snel met aanvallen, waardoor Sander verplicht was om te verdedigen. Later kon Sander ook aanvallen. De stelling kwam vast te staan en speelden ze drie keer dezelfde zetten, waardoor het remise werd. 1½ – 2½ voor Voorburg.

  Wim Krösschell kwam een pion achter te staan tegen Peer Kroon. Peer had een goede aanval, maar die zette niet door. Toen was het de beurt van Wim. Hij wist een paar pionnen af te ruilen, waardoor zijn stukken beter kwamen te staan en hij de winst binnen kon halen. Het staat weer gelijk, 2½ – 2½.

  Invaller Johan van den Berg opende tegen Martin Wiersma, c4- f5 gelijk uit de voorbereiding!!

  Martin speelde zó snel, dat Johan al gauw 40 minuten meer bedenktijd had. Maar Johan liep constant achter de feiten aan! Op het laatst was het niet te houden en moest Johan opgeven. We staan weer achter, 2½ – 3½. Het wordt spannend. Gaan we nog winnen?

  Hans Nieswaag viel ook in en mocht op het eerste bord tegen Wouter Doorn spelen. Hans verloor al vroeg in de partij een pionnetje en in het eindspel nog ééntje. Hans probeerde de twee vrijpionnen van Wouter tegen te houden, maar uiteindelijk waren ze te sterk en moest Hans het onderspit drijven. 2½ – 4½, helaas. Voorburg heeft gewonnen met nog één partij te spelen.

  Rolan van der Lugt speelde tegen Ruben van Bussel. Na een aparte opening van Peter met c6 en b6, kon Rolan na 14 zetten twee pionnen gratis oppikken. In het middenspel won Rolan kwaliteit door met een paard een toren te ruilen. Echter ging Rolan in het eindspel in de fout en verloor een toren. Maar door overwicht aan pionnen kon Rolan toch nog een winnende positie pakken, echter ging Rolan door zijn vlag heen en verloor!

  Eindstand 2½ – 5½ voor Voorburg. Nu gaat Lierse 2 alleen op de laatste plaats de winterstop in. Hopelijk gaat het volgend jaar iets beter en worden er in de laatste 4 wedstrijden nog punten gepakt.

  Ook de koning vat kou

   Na een Siciliaanse opening in de partij tussen Wim Poot en Dick Valk, bleken de pionnen van Dick ineens best lekker te staan. En als bonus ging de h-lijn open, waar de koning van Wim kou stond te vatten. De torens van Wim stonden op de g-lijn, vluchtvelden te bezetten, zodat het wel erg penibel werd en Dick de winst binnen haalde.

  In de partij tussen Gera de Jong en Gerard Buijs stonden bijna alle stukken op de koningsvleugel van het bord. Het was daar een drukte van jewelste. Gera had wel het initiatief, maar ondanks een leuke aftrek, was het te wiebelig om een winnaar te vinden en werd er remise overeengekomen.

   

  Overzicht voor ronde 13, gespeeld op 04-12-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Adriaan Verduijn Remco Trompetter 1-0
  Wim Poot Dick Valk 0-1
  Gera de Jong Gerard Buijs remise
  Teun v. Dijk Wim de Lange remise
  Jan Prins Piet Boekestijn 0-1
  Ricardo Prins Jan Tamerus 0-1
  Stefan v. Nieuwkerk Wim Kuijper 1-0