Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 12 23/24

  Lierse 1 wint ook hun derde bondswedstrijd

  Op vrijdag 24 november 2023 ging Lierse 1 op bezoek bij Scheve Toren 2 in Pijnacker.

  Annemarie Voorberg was tegen Wim Bergers snel klaar. Haar tegenstander speelde een voor haar onbekend systeem. Ze verloor pardoes een pion. Er volgde wat afruil en de stelling kwam al snel in een eindfase terecht. Haar tegenstander bood toen remise aan. Dit accepteerde ze maar snel.

  Remco Trompetter kreeg in zijn partij een Italiaanse opening, waarbij Wil Boonman met de loper op h6 in sloeg. Als Remco terug had geslagen kwam er een vorkje met een paard en zou hij zijn dame verliezen. Remco ruilde dat paard af, waarna wel een paard van Remco werd aangevallen door een pionnetje. Remco sloeg toen de loper op h6 en Wil het paard. Materieel stond het gelijk, maar Remco had een wat zwakkere koningsstelling. Wil had een goede witte loper en Remco had een goede zwarte loper. Nadat het Remco lukte de witte loper af te ruilen werd besloten tot remise.

  In de partij tussen Sandra van den Berg en Gerard Rutten kwam een voor Sandra onbekende opening op het bord. Gerard kwam eerst op de damevleugel met zijn pionnen naar voren en daarna op de koningsvleugel. Sandra besloot daarom om maar niet te rokeren en trok haar stukken terug om te verdedigen. Hierdoor kwam haar paard in een penning te staan. Toen ze die ophief, dreigde ze met een röntgenaanval op de dame en koning van Gerard. Om dit te voorkomen moest Gerard een paard en een loper opofferen. Omdat Sandra dreigde één van haar paarden te verliezen, offerde ze die voor een pion. Omdat Gerard daarna de torenruil verkeerd terug sloeg, won Sandra een toren voor een loper, waarna ze dus een toren voor stond. Na dameruil zorgde deze toren voor de winst.

  Wim Poot speelde tegen Carlos Koelman met wit een Franse partij. Om de theorie te omzeilen werd door Wim voor de ruilvariant gekozen. Carlos nam terug met de dame, wat Wim een extra tempo opleverde. Echter met een paard welke later gruwelijk in de weg stond. In het middenspel moesten beide spelers wat afruilen, maar hielden ze ook beiden mooie lijnen. Na wat meer afruilen deed Carlos een foute pionzet, welk de de dame koste tegen een paard. Toen de toren ook dreigde te vallen gaf hij het op.

  Geheel volgens traditie verloor Dick Valk al snel een pion in zijn partij tegen Frank Stelwagen. Om die terug te krijgen werd al snel de dame eropuit gestuurd, al bracht dat haar wel in een wat netelige positie.  Het pakte goed uit en Dick kwam zelfs een pion voor te staan. Vanaf dat punt leek Dicks stelling met elke zet sterker te worden, wat wel lekker weg schaakt en hij de winst binnen haalde.
  Inmiddels stond het 1 – 4 voor Lierse. Een half puntje was genoeg om de winst binnen te halen.

  Gerard Buijs speelde met wit tegen Agus Sutrisno een wedstrijd die een strijd om het centrum werd. Na het afruilen van de lopers leek Gerard klaar te staan om de zwarte stukken te weren, maar na het spelen van het verkeerde paard kreeg Agus ineens makkelijk toegang tot Gerard zijn stelling. Hij wist zelfs een pion van Gerard te winnen en daarmee een open c-lijn te creëren voor een aanval. Gerard moest ineens gas terug nemen en had succes met het afslaan van de aanval. Nadat Gerard een pion wist terug te winnen, bleven beide spelers met 4 pionnen en een dame achter. Gerard koos ervoor om met eeuwig schaak remise te claimen en geen verder risico meer te nemen.

  De winst was binnen, maar zouden we nog meer bordpunten binnen kunnen halen?

  Gerard Stolze speelde een moeilijke opening tegen Rob Reiding, waarbij hij toch de stelling weer in evenwicht kreeg. Net toen hij aan meer dacht, speelde hij een verkeerde paardzet en kreeg Rob een vrijpion. Gerard zag maar één weg en trok de koningstelling van Rob open en forceerde eeuwig schaak.

  Gera de Jong kwam niet helemaal goed uit de opening in haar partij tegen Ino Wilms. Haar lopers hadden niet veel ruimte en de pionnen stonden vreemd. Maar na een afruil van enkele pionnen kreeg Gera een open lijn en kon ze achter de linies komen. Ze wist een kwaliteit te winnen en Gera begon een stevige aanval. Na afloop bleek ze in 2 à 3 zetten mat te kunnen zetten, maar door tijdnood zag ze dat over het hoofd. Toen ze één keer geen schaak gaf, stond ze zelf mat.

  Uiteindelijk werd het dus 3 – 5 voor Lierse 1. Met 6 bordpunten staat Lierse 1 nu op een 2e plaats in klasse 2a, net achter Rijswijk 3, die 1½ bord punten meer heeft.

   

  Twee dames voor de trompetter

   De partij tussen Remco Trompetter en Hans Nieswaag was een partij met nogal wisselende kansen voor beide spelers. In de 14e zet sloeg Hans na een schaakje met de dame in op b2, het paard op c3 kwam daardoor ook nogal moeilijk te staan. Kort daarna won Hans met een paard het pionnetje op e4. Een paar zetten later kon Remco het paard op e4 winnen, als Hans terugsloeg werd de dame ingesloten. Hans slaagde er in 28e zet in om een paard met de toren te slaan, als Remco terugsloeg met de dame verloor hij zelf een toren. Hans stond nu weer een paar pionnen voor. Remco slaagde er ondertussen wel in om met het pionnetje op c4, via b5 door te slaan naar a6. Na een matdreiging en een schaakje, met de dame van Remco, kon het pionnetje doorlopen naar de overkant. Hierna won Remco.

   Chris van den Berg gaf in zijn partij tegen Sandra van den Berg al op de 4e zet een paard weg. Maar twee zetten later won hij een loper terug. Sandra offerde een pionnetje op om de dame van Chris op een verkeerd veld te krijgen. Hierna dreigde ze mat. De enige manier voor Chris om dit tegen te gaan, kosten hem een kwaliteit (toren voor een loper). Na het afruilen van de dames, had Chris twee lopers en een paard tegen twee paarden en een toren. Een lastige stelling dus, waarin Sandra voorzichtig moest zijn om haar stukken niet kwijt te raken. Door een verdediger weg te jagen, won Sandra een loper, waarna Chris het een paar zetten later opgaf.

   

  Overzicht voor ronde 12, gespeeld op 27-11-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Gerard Stolze Ruud v. Heyningen 1-0
  Gerard Buijs Adriaan Verduijn 1-0
  Dick Valk Johan v/d. Berg 1-0
  Remco Trompetter Hans Nieswaag 1-0
  Piet Boekestijn Annemarie Voorberg 0-1
  Jan Tamerus Wim Krösschell 1-0
  Simon v. Swieten Rolan v/d. Lugt remise
  Sander d. l’Ecluse Teun v. Dijk 0-1
  Wim de Lange Wim v/d. Wel 1-0
  André Feringa Jan Prins remise
  Chris v/d Berg Sandra v/d. Berg 0-1
  Bart Stolk Rob v. Kolmeschate 1-0