Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 9 23/24

  Lierse 2 gaat de strijd aan in Delft

  Lierse 2 speelde op maandag 6 november 2023 in Delft tegen het negende team van DSC haar tweede HSB wedstrijd van dit seizoen. Omdat dit team van DSC een jeugdteam is, werd er eerder begonnen en speelde we met minder tijd.

  Op het eerste bord speelde Sandra van den Berg tegen Dejen Oskam haar favoriete opening, het damesgambied. Ze kwam echter niet lekker uit de opening. Haar loper werd in de penning gezet en meerdere keren door Dejen aangevallen. Daardoor moest ze vol in de verdediging, wat haar 2 pionnen kostte. Toen de loper uit de penning werd gehaald, kon ze met die loper gratis de loper van Dejen pakken. Maar Dejen kon bij haar binnen vallen en Sandra moest weer in de verdediging. Ze verloor een kwaliteit en nog een pion. Dejen had twee vrije pionnen. Sandra ruilde die voor een paard, maar dit was geen goede keus. Dejen kon nu met zijn toren Sandra’s overig pionnen opruimen. Sandra gaf het daarom maar op.

  Ruud van Heyningen speelde met zwart tegen Erik van den Berg zijn favoriete Pirc defense, maar week hier als snel vanaf. Er werd door Erik lang gerokeerd en Ruud dacht met een aanval op de gerokeerde koning snel een mat te forceren. Erik kon dit echter nog voorkomen en sloeg de aanval af. Ruud trok zijn dame terug uit de voorhoede, waardoor Erik weer meer naar aanvallen kon gaan kijken. Erik wist een hardnekkige matdreiging te creëren waardoor Ruud zijn stukken in de verdediging moest houden. Uiteindelijk lukte het Ruud om met een schaakje het tij te keren. Hierna kon hij het spel uitspelen en werd Erik mat gezet.

  In een Konings Indischen partij tussen Leen Kemeling en Oscar Verwer ging het lange tijd gelijk op. Oscar kreeg druk op de d-pion. Leen kon een b-pionnetje winnen, maar verloor vervolgens de kwaliteit en na nog wat tegenspartelen de partij.

  De partij tussen Sander de l’Ecluse en Lina el Khaddari begon gelijkwaardig, maar Lina kon snel aanvallen. Hierdoor moest Sander veel verdedigen. Sander wou ook gaan aanvallen, maar dit ging niet goed en hierdoor verloor Sander een dame tegenover een paard. Later in de partij heeft Sander opgeven.

  Rolan van der Lugt speelde tegen jeugd super talent Hugo Tolman. Na een rustige passieve opening, viel Hugo aan met een paard op h4 en een pion op f5. Rolan maakte een fout met g3 en verloor na 8 zetten een kwaliteit, een toren voor een paard. Hugo verzwakte zijn koning kant en ging Rolan in de aanval met 2 paarden en een loper. Maar Hugo weerde de aanval van Rolan af met 2 paarden en met secuur verdedigen en won het toren eindspel door een onafwendbare pionpromotie.

  De opening van Wim Krösschell in zijn partij tegen Charlie Hylarides was niet zo best. Hierdoor kwam hij aardig onder druk kwam te staan. Wim moest een offer doen, waardoor zijn verdediging zwak kwam te staan. Hierdoor verloor hij veel stukken. Later won hij er wel een paar terug, maar uiteindelijk moest hij toch opgeven.

  Marco Lamping speelde het damegambied tegen Jesse Sanderse en kreeg al snel een matdreiging. Jesse verdedigde zich goed. Marco zette een pion in de penning en dreigde om een vork te geven, die Jesse niet kon voorkomen. Om de penning op te heffen zette Jesse zijn dame op een veld waar Marco hem zo kon slaan. Er werd nog even verder gespeeld, maar uiteindelijk gaf Jesse het op.

  Ook in de partij tussen Chris van den Berg en Jurre Vorstermans kwam het damesgambied op het bord. Chris won al vroeg in de partij een paard, maar een paar zetten later verloor hij zijn loper. Hier en daar won Chris een pion en één van zijn pionnen haalde bijna de overkant. Chris offerde zijn dame voor een toren, om een nieuwe dame te halen. Toen gaf Jurre het maar op.

  De eindstand was dus 5 – 3 voor DSC. Helaas gingen we dus ook de tweede uitwedstrijd verloren. Hopelijk dat bij de volgende wedstrijd, het thuisvoordeel de overhand heeft.

  Overzicht voor ronde 9, gespeeld op 06-11-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Gerard Buijs Remco Trompetter 0-1
  Annemarie Voorberg Teun v. Dijk 1-0
  Wim Poot Dick Valk 0-1
  Gera de Jong Piet Boekestijn 1-0
  Hans Nieswaag Adriaan Verduijn 0-1
  Simon v. Swieten Wim de Lange remise
  Jan Dick Stoorvogel Wim Kuijper 0-1
  André Feringa Johan v/d. Berg remise
  Bart Stolk Jan Prins 1-0
  Stefan v. Nieuwkerk Ricardo Prins 1-0