Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 6 23/24

  Zwaar verlies Lierse 2 in Rijswijk

  Op dinsdag 17 oktober vertrok Lierse 2 vol goede moet naar Rijswijk om hun eerste HSB-wedstrijd tegen Rijswijk 4 te spelen.

  Op het eerste bord speelde Sandra van den Berg tegen Joanna van Schaik. Sandra kreeg een mooie open h-lijn op de gerokeerde koning van Joanna. Hoewel ze van alles probeerde kon ze hier niet van profiteren. In het eindspel wilde Sandra een pion pakken met haar dame, maar voor ze het wist had ze hem met haar pion gepakt. Dit resulteerde in het verlies van Sandra’s dame, waarna ze het gelijk opgaf.

  Ruud van Heyningen speelde tegen Rob Felix, die direct al druk op Ruuds zwarte stelling uit oefende. Nadat aan beide zijden kort gerokeerd was, kon het aanvallen beginnen. Ruud viel eerst de stukken op de damevleugel aan en positioneerde zijn zwarte loper op de open d-lijn. Daarna ging hij verder op de koningsvleugel. Rond zet 19 leek, er door herhaling van zetten, een remise te ontstaan. Ruud wilde echter nog geen remise en offerde zijn loper in een poging de koningsstelling open te breken. Rob moest uit alle macht verdedigen om niet mat te gaan. Hij slaagde hier goed in. Uiteindelijk wist hij de matdreigingen te ontlopen en moest Ruud met remise genoegen nemen.

  Leen Kemeling speelde aan bord 3 tegen Jeroen van Yperen, die de Konings Indische verdediging speelde. Leen had het daar moeilijk mee en werd opgezadeld met een zwakke dubbelpion. Meer dan remise leek er niet in te zitten, maar een fout van Leen kostte hem de kwaliteit. Met veel kunst en vliegwerk probeerde Leen stand te houden, gelukkig voor hem blunderde Jeroen zijn toren weg en was de winst binnen voor Leen. Eigenlijk niet verdiend, maar zo gaat het af en toe in het schaken.

  Na een rustige opening lukte het Rolan van der Lugt een toren van Sebastiaan Ketting te ruilen met een loper. Hij kreeg daar ook nog 3 pionnen bij. Rolan plantte een aanval in, maar Sebastiaan nam die over en pende de koning en toren van Rolan vast. Na secuur spelen won Sebastiaan door een koning en paard pen.

  Wim Krösschell verloor een pion tegen Peter Ketting, waardoor het veld open kwam te liggen. Wim kon goed druk houden, maar uiteindelijk lukte het Peter om door te breken en de overwinning te claimen.

  Vanaf de 17e zet ging het mis voor Rob van Kolmeschate in zijn partij tegen Wim Veerkamp. Een te enthousiaste en onbesuisde aanval van Rob op de dame van Wim leidde tot stuk verlies van Rob en dat gaf Wim niet meer uit handen.

  Marco Lamping bouwde een solide stelling op in zijn partij tegen Jan Kommer. Door een vorkje verloor hij echter een paard. Jan dacht door een vork tussen de dame en een toren nog meer kwaliteit te winnen, maar Marco ruilde de dames af, waardoor dit niet doorging. Later in de partij stond Marco’s toren echter ingesloten, waardoor hij een kwaliteit verloor. Daarna gaf hij het maar op.

  Chris van den Berg speelde zijn eerste HSB-wedstrijd ooit tegen Jonathan van Oosterom. Chris wist een al snel in de opening een pion te winnen. Jonathan kreeg hierdoor echter een opening om aan te vallen en de koning van Chris naar het midden van het bord te jagen. Maar ook daar was hij niet veilig. Chris moest een paard offeren om te kunnen ontsnappen. Maar even later maakte Jonathan een foutje, waardoor Chris het paard terug kon veroveren. Op het einde van de partij wist Jonathan toch de overhand te krijgen en gaf Chris het op.

  Helaas ging deze eerste wedstrijd van het seizoen voor Lierse 2 dus verloren met 6½ – 1½.

   

  Dame in de vuurlinie

  Dick Valk dreigde met een pionvork, dus het paard van Chris van den Berg vluchtte naar voren. Dat was echter geen veilige plek. Toen de dame van Chris even later ook in de vuurlinie ging staan, was het prijsschieten voor Dick en moest Chris het opgeven.

  Gerard Buijs probeerde met de Pirc-verdediging Teun op afstand te houden. Teun vond toch een gaatje om aan te vallen en kon Gerard onder druk zetten. Gerard probeerde alles om de schade te beperken, maar de druk van Teun werd steeds groter, en Gerard bezweek onder de druk.

   

  Overzicht voor ronde 6, gespeeld op 16-10-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Dick Valk Chris v/d Berg 1-0
  Annemarie Voorberg Piet Boekestijn 1-0
  Sandra v/d. Berg Wim Krösschell 1-0
  Gera de Jong Adriaan Verduijn remise
  Hans Nieswaag Wim Kuijper 1-0
  Johan v/d. Berg Ricardo Prins remise
  Teun v. Dijk Gerard Buijs 1-0
  Simon v. Swieten Wim v/d. Wel 1-0
  Marco Lamping Jan Dick Stoorvogel 1-0
  Wim de Lange Rob v. Kolmeschate remise
  André Feringa Remco Trompetter 0-1
  Stefan v. Nieuwkerk Jan Tamerus 1-0