Ga naar de inhoud

Uitslagen ronde 4 23/24

  Lierse 1 wint eerste wedstrijd van het seizoen

  Op woensdag 4 oktober vertrok Lierse 1 naar Den Haag voor hun eerste wedstrijd van het seizoen. Haeghe Ooievaar 2 was die avond de tegenstander.

  Op bordt 1 speelde Sandra van den Berg tegen Peter van Wermeskerken. In de opening werd alles dicht geschoven, tot Peter op de a-lijn de stelling openbrak. Na wat afruilen kreeg Sandra een doorgebroken pion op de a-lijn. Na een dubbelle aanval met schaak, won ze Peters paard, die de doorgebroken pion tegen hielt. Na nog wat schaakjes dwong Sandra haar tegenstander om de dames af te ruilen, wat haar doorgebroken pion de gelegenheid zou geven om tot dame te promoveren. Peter gaf het daarom maar op.

  Gerard Stolze probeerde met zwart tegen Robert Warmenhoven een thuis voorbereide nieuwe openingssysteem, welke als wit in de opening de valletjes ontwijkt, als enigszins dubieus voor zwart bekend staat. Gerard haalde in de opening twee zetten door elkaar en Robert kreet een aanval die Gerard met actief tegenspel lang kon ophouden. Maar er was geen houden aan.

  Gerard Buijs speelde met wit tegen Rob Bes. Na een strijd om het centrum in de opening was het Gerard die het initiatief nam met de aanval, na een paard en loper geruild te hebben, bleef Rob met een zwakke dubbel pion achter, Gerard probeerde hier druk op te zetten, maar deed dit niet goed, waardoor Rob ineens een pion won. Nadat ook de torens en dame het spel verlieten had Rob het initiatief, Gerard wist alleen in een laatste poging met een vork weer terug te komen in het spel en de loper te winnen. Uiteindelijk was het Gerard die aan het langste eind trok en nadat de pion van Gerard niet meer te stoppen was, gaf Rob op.

  De tegenstander van Dick Valk, Eric de Liefde, bouwde een goede stelling op terwijl Dick Erics dame het hele bord over joeg. Die kwam enigszins in de knel te komen staan voor de rokade. Maar Eric leek geen sterk aanvalsplan te hebben en ging op de andere vleugel zetten doen. Dat zorgde ervoor dat Dick helemaal los kon komen. Zijn paard bleek ineens alle pionnen te verdedigen, zodat zijn koning ongestoord de pionnen van Eric kon gaan opvreten. En de winst naar zich toe kon trekken.

  In de partij tussen Annemarie Voorberg en Geert van den Berg ging er lange tijd geen stukken van het bord. De partij ging gelijk op. Langzaam maar zeker won Annemarie twee pionnen. Dat bleek uiteindelijk fataal voor Geert.

  Op het bord in de partij tussen Gera de Jong en Bob Barbier kwam een afruil Frans op het bord. Ze probeerden met allerlei dreigingen er iets moois van te maken. Maar geen van beiden trapten in de valletjes. Het gevolg was een remise.

  Wim Poot speelde met wit een Koningsgambiet, waar Eric Breugel goed op anticipeerde. Een pionstapje te veel kosten Wim een pion en een groot gedeelte van zijn stelling. Wim verdedigde nog ferm en zetten nog een aantal valletjes. Maar toen Wim zelf in een valletje trapte, was het gedaan.

  Remco Trompetter kwam met zwart slechter uit de opening dan Koos Croes en stond na een te vroege g5 zelfs verloren, maar na een foute c4 zet won Remco een loper en even later met een dreiging met een penning van de dame zelfs ook nog de andere loper. Hierna begon Remco zoveel mogelijk af te ruilen en slaagde er in de koning van Koos vast te zetten in de hoek, waarna mat niet meer te voorkomen was.

  Nadat alle partijen gespeeld waren was de eindtijd 2½ – 5½ voor Lierse 1. Met 2 wedstrijdpunten ging Lierse 1 tevreden terug naar De Lier.

   

  Overzicht voor ronde 4, gespeeld op 02-10-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Gerard Buijs Sander d. l’Ecluse 1-0
  Sandra v/d. Berg Wim de Lange 1-0
  Remco Trompetter Johan v/d. Berg remise
  Piet Boekestijn Wim Kuijper 1-0
  Ruud v. Heyningen Jan Tamerus 1-0
  Simon v. Swieten Wim Krösschell 0-1
  Jan Dick Stoorvogel Rob v. Kolmeschate 0-1
  Marco Lamping Rolan v/d. Lugt 0-1
  André Feringa Stefan v. Nieuwkerk remise
  Chris v/d Berg Wim v/d. Wel 0-1
  Teun v. Dijk Ricardo Prins 1-0