Ga naar de inhoud

Uitslag wk24-22/23

  Voorburg 1 – Lierse 1

  Dinsdag 7 maart speelde Lierse de zesde ronde van de HSB competitie in Voorburg tegen Voorburg 1.

  In de partij tussen Kees van Toor en Elmar Hommes werden al vroeg de dames afgeruild. Daarna kreeg Kees een paard in het centrum van het bord die ook de open lijn van Elmar blokkeerde. Door een penning verloor Kees een kwaliteit, maar door een offer van Elmar, kreeg hij die weer terug. In het eindspel stond Kees een pion achter, die hij wel terug kon veroveren, maar hierdoor kon de andere pion van Elmar doorlopen, waarna Kees het op gaf.

  Invalster Sandra van den Berg speelde tegen Leo Bolle. Vanaf het begin had ze niet veel in te brengen en was vooral aan het verdedigen. Ze maakte een fout en verloor een pion, waardoor Leo een doorgebroken pion kreeg. Ze verdedigde met al haar macht om de weg van die pion te blokkeren. Dat lukte uiteindelijk, maar daarna kon Leo haar andere pionnen veroveren en met andere pionnen vrij naar de overkant lopen. Voor het zover kwam, gaf Sandra het op.

  Gerard Buijs speelde tegen Martin Mellers die na de opening zijn pionnen voor zijn kort gerokeerde koning naar voren bracht om op Gerards loper te jagen. Gerard offerde deze loper voor 2 pionnen om zo ruimte te creëren voor een aanval op Martins koning. Gerard zag echter de witveldige loper van Martin over het hoofd en verloor hierdoor nog een paard en de aanval. Gerard bleef nog even spartelen, maar de aanval van Martin werd zo sterk dat Gerard het op moest geven.

  Hoewel Siyar Zengin goed uit de opening kwam, hield Gera de Jong de stelling gesloten. Na enkele ruilingen was er een eindspel met veel pionnen, dame en toren ontstaan. Siyar kon weinig uitrichten en het ging er steeds meer als remise uitzien, maar omdat we achter stonden, probeerde Gera nog eens alles op alles te zetten. Helaas kreeg Siyar nu wel de overhand en kon zelfs dame lopen. Toen was het wel over voor Gera.

  Annemarie Voorberg was weer niet tevreden over haar opening en ze kwam niet lekker te staan. Toch kon ze een leuke combinatie maken en die leek op winst uit te draaien. Maar Jan Kroon pareerde echter goed en verloor slechts een pion. Uiteindelijk zag Annemarie geen winst kansen en werd tot remise besloten.

  Leen Kemeling speelde de Pirc-verdediging op de agressieve opening van Hans Mes. Hans offerde 2 stukken tegen een toren van Leen, maar kreeg daarmee geen doorslaande aanval. De paarden van Leen, in combinatie met zijn koningin, waren te veel voor Hans en na 20 zetten gaf hij de pijp aan Maarten.

  Na een e4-c6 opening rokeerden zowel Remco Trompetter als zijn tegenstander Bart Kroon niet. Twee lichte stukken en de dames werden geruild, waarna er om de f-lijn gespeeld werd. De torens waren op een gegeven moment ook weg en er werd na eeuwig schaak door Remco besloten tot remise.

  Wim Poot speelde met zwart tegen Yvo Kuhling een Hollandse partij. Twee lopers werden voor twee paarden geruild. Yvo had met twee paarden veel dreiging en kracht. Toen Wim dat wilde oplossen vergaloppeerde hij zich en moest een toren tegen een paard en een pion ruilen. Yvo werd steeds sterker en speelde het vakkundig uit.​​​

  Uiteindelijk verloor Lierse dus met 2-6. We staan nu 7e en laatste in klasse 2A. De laatste wedstrijd moeten we winnen, als we niet willen degraderen.

  Overzicht voor ronde 24, gespeeld op 06-03-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Jan Tamerus Kees van Toor 0-1
  Johan v.d. Berg Sander d. l’Ecluse remise
  Remco Trompetter Ruud v. Heyningen 1-0
  Rob v. Kolmeschate Piet Boekestijn remise
  Hans Nieswaag Jan Dirk Stoorvogel 0-1
  Wim Krösschell Wim Kuijper remise
  Wim van der Wel Piet Quak 0-1
  Jan Prins Chris van den Berg 1-0
  André Feringa Wim de Lange remise
  Marco Lamping Simon v. Swieten remise
  Adriaan Verduijn Sandra van den Berg 1-0