Ga naar de inhoud

Uitslag wk19-22/23

  SHTV3 wint met overmacht tegen Lierse 1

  Op maandag 30 januari speelde het eerste team van Lierse een wedstrijd tegen het op papier even sterke SHTV3. (ELO 1608 tegen 1615)

  Joost Scholten – Kees van Toor 1 – 0

  De witspeler zette een scherpe partij op voor Kees. Er ontstond een stelling waarbij van zwart eigenlijk alles werd aangevallen. Kees deed zijn best om de stelling te vereenvoudigen, maar de druk was te groot en hij moest opgeven.

  Adriaan Verduijn – Maarten v.d. Vegt. 0 – 1

  Adriaan Verduijn speelde met wit tegen Maarten v.d. Vegt.
  Na de opening en het middenspel ontstond er een interessante stelling.
  Zwart had namelijk een ver doorgeschoven pion. Zo’n pion is vaak
  heel sterk of heel zwak.  Kan je z’n pion verdedigen, dan is het een angel
  in de stelling van de tegenstander.  Kan de tegenstander echter de pion
  van alle kanten aanvallen dan gaat zo’n pion verloren. En wat gebeurde er
  in deze partij ? Precies, Ar dacht even de doorgeschoven pion te kunnen slaan,
  maar helaas de pion kon zelfs promoveren ! Klaar.

  Peter Lincewier – Dick Valk 0,5 -0,5

  Wit kreeg al snel positioneel voordeel omdat de openingskennis van zwart te kort schoot. Maar na een grote afruil kreeg zwart wel een sterk paard in het centrum. Daardoor kon Wits vrijpion op de E-lijn nog net tijd worden tegen gehouden.

  Gera de Jong – Jan Verheijen 0 – 1

  Jan kwam met een onbekende Siciliaan op de proppen. In deze variant kreeg hij een sterke aanval op de c-lijn. Gera had niet de juiste verdediging gekozen en moest daarom alle zeilen bij zetten om geen stuk achter te komen. Ten koste van een pion bleef de boel overeind. Maar dit pionnetje bleef haar opspelen. In het eindspel dacht Gera dat ze een doorbraak had en daardoor een dame kon behalen, maar helaas met vork met schaak verloor ze deze dame gelijk. Nu konden twee pionnen van Jan zo doorlopen.

  Eric Alvares – Annamarie Voorberg 1 – 0

  Wit had twee sterke paarden, die het leven van Annemarie lastig maakte. Toen deze eindelijk van het bord waren, verloor zwart een kwaliteit. Maar er was een groot tijdverschil. Hoewel de witspeler weinig tijd had, maakte hij geen fouten en trok de partij naar zich toe.

  Gerard Buijs – Jesper Kool 0 – 1

  Zwart kwam al vrij vroeg met de dame in de aanval en wit wist hier niet goed op te reageren. Hierdoor kon zwart een pion winnen en koos wit voor een dame ruil, daarna waren de zwarte stukken veel actiever en verloor wit nog twee pionnen. Zwart maakte nog een mooie combinatie waardoor wit zijn loper en daardoor ook de partij verloor.

  Frans. Coers – Remco Trompetter 0,5-0,5

  Na een d4, d5 opening probeerden beide spelers hun stukken goed in stelling te brengen. Dat lukte allebei redelijk, misschien stonden de zwarte stukken op een gegeven moment iets beter. Maar beide spelers slaagden er niet in om hier echt voordeel uit te halen. Na afruilen van een aantal stukken bood zwart de 35e zet remise aan en accepteerde wit. Zwart had wel heel wat meer tijd gebruikt en bleek bij het naspelen achteraf iets minder te staan.

  Wim Poot – Steven Wink 1 – 0

  Wim speelde met wit een Siciliaan. Wim kreeg wel overwicht in ruimte, maar kon niet doorzetten. Uiteindelijk ontstond er een open spel op de koningsvleugel met matdreigingen over en weer. Doordat Wim over meer ruimte en tijd beschikte, maakte zwart een paar slordige zetten. Toen de toren er daardoor afviel gaf zwart op.

  Dus ondanks de op papier gelijke sterkte, bleek de eindstand heel anders:  2 – 6.

  Overzicht voor ronde 19, gespeeld op 30-01-2023

  Wit Zwart Uitslag
  Gerard Stolze Simon v. Swieten remise
  Ruud v. Heyningen Jan Dirk Stoorvogel 1-0
  Sander d. l’Ecluse Chris van den Berg 1-0
  Hans Nieswaag Rob v. Kolmeschate 1-0
  Rolan v/d Lugt Piet Boekestijn 0-1
  Wim de Lange Wim Kuijper remise
  Jan Prins Wim Krösschell remise
  Marco Lamping André Feringa 0-1