Ga naar de inhoud

Uitslag wk15-22/23

  DSC 6 – Lierse 1

  De derde HSB wedstrijd van Lierse 1 werd op 12 december 2022 in Delft tegen DSC 6 gespeeld. DSC staat op dit moment eerste in klasse 2a en Lierse derde. We wisten dus dat het moeilijk zou worden tegen het altijd sterke DSC.

  Kees van Toor speelde aan bord 1 tegen Michael Stoops. Kees verloor al vroeg in de opening een pion. Het lukte hem niet om deze terug te winnen en aan het einde van de partij bleek deze pion voldoende voor Michael om de winst binnen te halen.

  Dick Valk verloor in het Siciliaans al rap een pion in zijn partij tegen Christophe Rebreyend. Hij dacht dat het beter zou zijn om zijn koning naar e7 te sturen. De pion werd zowaar teruggewonnen en de koning kwam ook weer in de rokadepositie. Beide spelers hadden stevige dreigingen, maar de centrumpion en de ijzersterke f-lijn van Christophe deden Dick de das om.

  Er kwam een fraaie opening op het bord tijdens de partij tussen Gera de Jong en Marion Adriaans. Helaas voor Gera had ze wit en wist daardoor niet goed wat ze moest doen. Ze verloor een pion en doordat Marion secuur speelde, bleek deze voorsprong voldoende om een dame te halen. Gera kon niet anders dan opgeven.

  Annemarie Voorberg speelde met zwart tegen Freek Scholten, die vanaf zet 1 vol in de aanval ging. Één pion werd zo ver naar voren geschoven, dat al snel mat dreigde. Annemarie kon de aanval echter pareren en na wat afruilmanoeuvreer, ontstond er een remise-achtige stelling, waarna de vrede werd getekend.

  In de opening gooide Cas van Mierlo zijn koningsvleugel open in zijn partij tegen Sandra van den Berg. Sandra dacht dat Cas daarna lang zou gaan rokeren en ging op de damevleugel in de aanval. Tot haar verrassing rokeerde Cas toch kort. Na afruil stond Sandra wel twee pionnen voor op de koningsvleugel, maar had Cas een vrijpion op de damevleugel. Sandra moest veel moeite doen om deze pion te veroveren en kon daarna haar aandacht richten op de koningsvleugel. Nadat het haar lukte om met één pion te promoveren tot dame, gaf Cas het op.

  Al vroeg in het spel gaf Mark Bas de Leur de kans om de dames te ruilen.  Dit aanbod nam Gerard Buijs aan. Daarna begon Mark Bas een aanval op een paard, dit paard kon maar net ontkomen maar dit koste Gerard wel de d-pion. Gerard vond compensatie door de b-pion van Mark Bas te winnen en het leek even weer een gelijke wedstrijd te zijn. Nadat de laatste lopers en torens werden afgeruild bleven beide spelers met 2 paarden achter.
  Mark Bas kon zijn paarden sterk neerzetten om de b-pion tegen te houden, Gerard had ze meer nodig om te verdedigen en toen Mark Bas eenmaal zijn koning bij de aanval kon betrekken werd de druk te groot en moest Gerard opgeven.

  In de opening gaf Shiraz Alhasan schaak met een loper waardoor Remco Trompetter met de koning weg moest en niet meer kon rokeren. Later won Shiraz een pionnetje op b2. Dit was eigenlijk waardoor Shiraz de partij won. Remco probeerde nog wel aan te vallen op de f-lijn, maar kwam niet door de verdediging. Met nog een paar minuten op de klok gaf Remco een paard weg en gaf het op.

  Wim Poot speelde met zwart tegen Arzhang Davazdahemami een sterke partij. Wim koos voor de Mieses variant van de Schotse opening, maar Arzhang hapte niet toe, waardoor een gelijkwaardige partij ontstond. Arzhang voerde de druk wel op, maar deze werd weerstaan door Wim. Toen beiden wat meer durfden werd door herhaling van zetten tot remise besloten.

  Met twee remise partijen en 1 winstpartij voor Lierse verloren we dus met 6-2. Omdat de andere wedstrijden in deze ronde later deze maand gespeeld worden, blijven we voorlopig nog op de derde plaats staan.

  Overzicht voor ronde 15, gespeeld op 12-12-2022

  Wit Zwart Uitslag
  Gerard Stolze Rob v. Kolmeschate 1-0
  Johan v.d. Berg Ruud v. Heyningen 1-0
  Rolan v/d Lugt Jan Tamerus 0-1
  Piet Boekestijn Wim Krösschell 0-1
  Wim van der Wel Wim de Lange 1-0
  Jan Prins Simon v. Swieten remise
  Wim Kuijper Sander d. l’Ecluse 1-0
  André Feringa Jan Dirk Stoorvogel 0-1