Ga naar de inhoud

Uitslag wk13-22/23

  Lierse 1 wint met overmacht van Rijswijk 3

  Op maandag 28 november speelde Lierse 1 hun tweede HSB wedstrijd van dit seizoen tegen Rijswijk 3.

  Kees van Toor speelde op het eerste bord tegen Erik van Dop. Erik opende het spel met op de eerste zet met b3, waarna Kees direct aan het denken werd gezet. Kees kreeg in de opening wat voordeel nadat met Db4 gespeeld was dat een pion winst opleverde en later de partij gewonnen werd door Kees.

  Ar Verduijn speelde met wit tegen Charles Haas. Ar speelde de Engelse opening C4. Charles speelde zeer verdedigend zodat Ar het centrum kon veroveren. Beide spelers hadden gerokeerd. Ar had z’n beide lopers en een paard op de zwarte koningsstelling staan. Op de 22e zet kwam daar de witte dame bij en via een stukoffer moest de Rijswijker na 24 zetten opgeven!  Mooi weer een puntje voor Lierse 1.

  Op bord 3 speelde Gerard Stolze tegen Roger van Groesen. Na een gelijk opgaande strijd kreeg Gerard na lang manoeuvreren een batterij van 2 ver opgerukte pionnen ondersteund door het loper paar. Dit leverde een pion op en een zeer actieve stelling die na dame ruil totaal gewonnen was voor Gerard. Roger gaf het op voordat één van de pionnen tot dame zou promoveren.

  Dick Valk moest in zijn partij tegen Davo Peursen uitkijken voor de toren van Davo, die op de c-lijn zijn dame aanviel. Maar na wat gemanoeuvreer verdween die dreiging en won Dick nog een pion ook. Winst lag in het verschiet, maar Dick verloor ook weer een pion door een blunder en Davo kon doorlopen met zijn pionnen.  Dat ging niet helemaal correct en Dick kon de pion tegenhouden, terwijl zijn pionnen op hun beurt konden opstomen.

  Gera de Jong en Hans Knigge speelden een echte pionnen wedstrijd. Veel pionnen werden naar voren gestuurd, maar werden niet geslagen. Hierdoor kreeg de partij een gesloten karakter. Ze probeerde allebei de druk op te voeren, waarbij Gera ook niet rokeerde.  Na 20 zetten stond Gera beter, naar Hans wist dat goed te pareren door een aanval op de koningsvleugel. De partij kwam weer in evenwicht. De tijdnoodfase was aangebroken. Gera had eerst minder minuten. Maar door scherp spel wist Gera een loper te winnen. Waardoor Hans ging nadenken en zijn tijd raakte bijna op. Hij zag toen zelfs mat over het hoofd. Weer een winst erbij.

  Gerard Buijs speelde met wit tegen Rick Haksteen. Nadat Rick kort had gerokeerd koos Gerard voor de lange rokade waarop Rick reageerde met een pionnenstorm om een aanval op de witte koning te openen, Gerard moest verdedigen en zelfs een toren tegen een paard te ruilen om de aanval af te slaan. Rick dacht uiteindelijk een pion te kunnen winnen, maar hierdoor kon Gerard de zwarte dame insluiten. Na een grote afruil hield Gerard twee stukken tegen een toren over. Door de sterke positie van de lopers van Gerard konden de laatste pionnen van Rick vast gezet worden en kon Gerard beginnen met zijn pionnen naar de overkant te brengen. Rick zag geen winstkans meer en gaf de wedstrijd op.

  Na een open opening had Remco Trompetter een zwak d pionnetje in zijn partij tegen Doeke Huitema, maar wist dit op te lossen door met een paard in te slaan op e4. Na wat doorslaan waarbij ook beide dames van het bord gingen won Doeke het d pionnetje en kwam het allemaal neer op één grote afruil die positioneel wel wat gunstiger uitpakte voor Remco. Het ging hierna vrij gelijk op, maar in de laatste minuten wist Doeke toch een pionnetje voor te komen en won.

  Wim Poot opende met wit met een koningsgambiet tegen Edwin Vermeer. Edwin verbruikte veel tijd om een antwoord te vinden. Dat deed hij goed en er ontstond een gelijkwaardige scherpe stelling. Een foutje van Edwin leverde Wim een stuk op, maar gaf Edwin de mogelijkheid voor een sterke aanval. Ternauwernood kon Wim hier met een tussenschaakje aan ontsnappen. Hiermee viel het kwartje en de partij Wim zijn kant op. 1-0 voor Wim.

  De wedstrijd eindigde dus in een mooie winst voor Lierse met 7 – 1 en steeg Lierse 1 van de 7e naar de 3e plaats in de groep.

  Overzicht voor ronde 13, gespeeld op 28-11-2022

  Wit Zwart Uitslag
  Johan v.d. Berg Piet Boekestijn 1-0
  Ruud v. Heyningen Hans Nieswaag 1-0
  Rob v. Kolmeschate Sander d. l’Ecluse 1-0
  Wim Krösschell Jan Tamerus 0-1
  Jan Dirk Stoorvogel André Feringa 1-0
  Jan Prins Wim van der Wel 1-0
  Chris van den Berg Wim de Lange 0-1