Ga naar de inhoud

Uitslag wk5-22/23

  1e Bondswedstrijd van het seizoen

  Op maandag 3 oktober vertrok Lierse 1 met goede moed naar Den Haag voor de eerste bondswedstrijd van het seizoen.
  Het tweede team van de schaakvereniging RSC-Belgisch Park was de tegenstander.

  Tijdens de mededeling vooraf aan de wedstrijd werd medegedeeld dat de eerste 2 borden van het thuisteam niet bezet werden, omdat ze te weinig spelers hadden. Kees van Toor en Dick Valk hadden dus geen partij en kregen daarvoor wel een punt. We stonden dus al gelijk 2-0 voor.

  Omdat ze toch moesten wachten tot iedereen klaar was, speelden ze een partij tegen elkaar voor de interne competitie. Dick kwam na een rustige opening te rustig uit de opening en gaf zomaar een loper weg. Na nog enige zetten gaf hij op.

  Gera de Jong speelde op bord 3 tegen Han Feenstra. Door een fout in de opening kwam ze al snel een pion achter. Het middelspel was een gevecht tussen een loper en een paard. Maar na de afruil bleef de pion voorsprong voor Gera’s tegenstander en die leverde uiteindelijk de winst voor hem op.

  De partij tussen Annemarie Voorberg en Gerard van der Zijden ging lange tijd gelijk op. Toen de dames afgeruild werden, leek er een remise-achtige stelling te ontstaan. Gerard kon een stuk winnen, maar vond niet de juiste voortzetting. In tijdnood blunderden beiden over en weer. Uiteindelijk vond Gerard de juiste combinatie en wist te winnen.

  Op bord 5 speelde Sandra van den Berg haar favoriete Damegambiet tegen Daan Hoebink. Ze kwam echter niet lekker uit de opening. Toen ze door een penning een stuk weggaf, was het eigenlijk wel over. Ze speelde wel verder, maar toen er nog meer van haar stukken van het bord verdwenen, gaf ze het op.

  Remco Trompetter speelde met zwart tegen Jan Wuister. Jan slaagde er na een schaakje in, om een vorkje met een pion te krijgen op een loper en paard. Remco kon nog net ontsnappen door de dame van Jan aan te vallen met de loper. Na allebei wat pogingen te hebben gedaan om de koningsstelling aan te vallen verloor Jan een pion door een penning. Niet al te lang hierna is besloten tot remise, ook omdat er niet heel veel tijd over was.

  Na een gesloten opening brak Ruut de Boer, de tegenstander van Gerard Buijs, de stelling open door met een pion te gaan jagen op een loper. De loper was niet meer te redden maar Gerard kon een tegenaanval geven op de koningsstelling. Ruut stond wel een stuk voor maar moest flink verdedigen om mat te voorkomen en uiteindelijk er zelfs een stuk voor terug geven. Uiteindelijk kon Gerard de stelling naar zijn hand zetten en de overwinning binnen halen.

  Rolan van der Lugt schaakte zijn eerste bondswedstrijd tegen Gideon van der Geest. Hij ging in de aanval op de Koningsvleugel, maar maakte een misrekening, waarna hij de partij opgaf.

  De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een overwinning voor RSC-Belgisch Park 2 met 4½ – 3½ en ging Lierse 1 teleurgesteld terug naar De Lier.

  Overzicht voor ronde 5, gespeeld op 03-10-2022
  Wit Zwart Uitslag
  Gerard Stolze Hans Nieswaag 1-0
  Dick Valk Kees van Toor 0-1
  Teun v. Dijk Wim de Lange 1-0
  Ruud v. Heyningen Sander d. l’Ecluse remise
  Piet Boekestijn Wim Poot 0-1
  Wim van der Wel Simon v. Swieten 0-1
  Jan Prins Wim Kuijper remise