Ga naar de inhoud

Ronde 9-2022

  [et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.12.2″ background_color=”#f5e8b8″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″ text_text_color=”#000000″ text_font_size=”16px” header_2_text_color=”#94180a”]

  Eerste uitwedstrijd Lierse Schaakvereniging in 2 seizoenen

  Na een jaar geen externe wedstrijden te kunnen spelen, was het eindelijk weer zover. De eerste wedstrijd van dit seizoen was tegen DD 3, die met een gemiddelde rating van 1630 een sterke tegenstander is, aangezien Lierse 1 (rating 1411) met een aantal reservespelers naar Den Haag vertrok.

  Op het eerste bord speelde Sandra van den Berg met wit tegen Ernst Roscam Abbing. De partij speelde zich vooral in het centrum af. Beiden probeerde er een paard op een strategisch veld te krijgen. Nadat de c-lijn open kwam, werd deze het strijdtoneel. In het eindspel hadden beide spelers 7 pionnen en een loper op zwart op het bord. Ernst bood remise aan, maar Sandra zag mogelijkheden in dit moeilijke eindspel. Ze won een pion en dwong zo haar tegenstander op zijn knieën.

  Lange tijd ging de partij tussen Annemarie Voorberg en Lilian de Martin gelijk op. Annemarie werd wel in de verdediging gedwongen. Ze zag aankomen dat Lilian ging offeren, maar kon dat niet voorkomen. Het was niet helemaal duidelijk of Lilian de aanval kon doorzetten, maar het bleek inderdaad een goed offer en door de goede opbouw van de partij door Lilian, verloor Annemarie.

  Dick Valk speelde met wit tegen Hans Smallenbroek. Hans kwam wat beter te staan met behoorlijk wat stukken gericht op de rokade van Dick. Maar na dameruil kon Dick de dreiging pareren, de kansen leken te keren. Terwijl Hans in tijdnood kwam blunderde Dick een pion weg. Een toren vangen mislukte ook en na verlies van een tweede pion werd de druk te groot en gaf Dick het op.

  In de partij tussen Gerard Buijs en Hayun Shin waren beide spelers erg zuinig op hun stukken, waardoor er veel stukken op het bord bleven staan. Uiteindelijk probeerde Gerard een gaatje te prikken door een paard te offeren, maar ook dit werd goed gezien door Hayun en de stelling kon gesloten blijven door het paard niet met een pion te slaan. Uiteindelijk kwam er aan het eind van de avond dan toch een gaatje in de stelling en kon Hayun, met weinig tijd op de klok geen uitweg meer vinden tegen de aanval van Gerard.

  Wim Krösschell speelde op het 5e bord tegen Jinan Shin en wist een pion voor te komen. Wim werd in het nauw gedreven, verloor een paard en werd met een penning klem gezet. Hij hield het nog lang voor, maar uiteindelijk moest hij de strijd opgeven.

  De partij tussen Nick Persoon en Max van Herpen verliep rustig en het centrum werd bezet. Nick maakte echter een fout, waardoor hij 2 pionnen achter kwam te staan. Nick had nog een mooie save, waardoor hij zijn paard kon redden, die hij te aanvallend geplaatst had. Helaas maakte Nick later weer die fout en kon hij het paard nu niet meer redden. Daarna ging het snel achteruit. Het was een leuke pot, die helaas verloren ging voor Nick.

  Invaller Wim de Lange speelde tegen Jan-Kees Bartel. Wim opende met e4 en er volgde de standaard zetten. Leuk werd het voor Wim, toen Jan-Kees kort had gerokeerd. Wim viel aan met een dame, een loper en een pion het paard op f6 aan. Die moest weg en vervolgens kon Wim met zijn dame een paard op g6 slaan. Daarna viel de pion op g7 met schaak, waardoor er meerdere stukken van Jan-Kees aangevallen werden en verlies op de volgende zet dreigde. Daarom gaf Jan-Kees het op.

  Op het laatste bord speelde Rob van Kolmeschate, ook een invaller, tegen Frans van Kampen. Ze gingen lange tijd gelijk op totdat Frans zijn toren op de damesvleugel in de strijd gooide. Dit beperkte Rob in de verdere ontwikkeling van zijn stukken en om in de aanval te gaan. Zijn 2 pionnen op de damesvleugel konden door 1 pion van Frans niet op marcheren. De toren van Rob stond vast, terwijl Frans steeds meer aanviel. Een blunder(tje) van Rob leidde tot een stukverlies, waarna hij het opgaf.

  Uiteindelijk won DD 3 met 5-3 van Lierse 1. Heel jammer, maar iedereen heeft zijn uiterste best gedaan.
  Het is jammer dat we er niet meer uit konden halen.

   
  Overzicht voor ronde 9, gespeeld op 09-11-2021
  Adriaan Verduijn Kees van Toor 0-1
  Johan v.d. Berg Teun v. Dijk remise
  Wim de Lange Wim Kuijper 1-0
  Leen Kemeling Gerard Stolze 1-0
  Piet Boekestijn Jan Zonneveld remise
  Wim Krösschell Jan Prins remise
  Hans Nieswaag Gera de Jong remise
  Sander d. l’Ecluse Piet Quak 0-1
  Rolan v/d Lugt Ruud v. Heyningen 1-0
  Rolf Jansen Simon v. Swieten 1-0

  [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]