Ga naar de inhoud

Interland De Lier (NL) Lier (BE)

  Klik voor het album

  Op zaterdag 16 oktober 2021 werd voor de 4e keer de schaakinterland tussen de Nederlandse De Lier en het Belgische Lier gespeeld. Na de ontvangst in het Anker in De Lier werd een bezoek gebracht aan de Chrysantenkwekerij VDL Fleurs aan de Hoge Noordweg in Naaldwijk. Daar vertelde de directeur vol trots over zijn mooie bedrijf waar Santini’s en troschrysanten geweekt worden. Er werd uitleg gegeven over de productie van de chrysanten en de poot- en oogstmachines. Dit alles met de chrysanten in verschillende groeistadia in de kas. Na deze rondleiding was er een lunch met heerlijke soep en broodjes in het Anker.

  Om 2 uur ’s middags begon het eigenlijke doel van deze dag. De schaakwedstrijd. Het Belgische Lier was met 9 spelers gekomen, dus werd er aan 9 borden geschaakt.

  Bord 1. Ar Verduin (NL) – Willy Fleerackers (BE) 0 – 1

  Ar speelde de Engelse opening en kwam al snel in de problemen van wege de sterke lopers van Willy.
  Ar kon geen goede strategie bedenken om Willy af te stoppen. Zelfs de rokade werd Ar niet gegund en dus gaf hij van armoede op.

  Bord 2. Gerard Stolze (NL) – Patrick Verrijssen (BE) 0 – 1
  Omdat Gerard zijn tegenstander sterker inschatte dan hemzelf, wilde hij de stelling gesloten houden en dat lukte. Na enig gemanoeuvreer wiste Patrick toch een pion driemaal onder vuur te nemen en Gerard kwam niet verder dan hem tweemaal te dekken. Noodgedwongen offerde wit een toren voor een loper en wist zowaar actief spel te krijgen tot in het eindspel aan toe. Helaas berekende Gerard een kleine combinatie niet goed en zijn stelling viel uitéén. Einde oefening.

  Bord 3. Johan Knabe (BE) – Jaap de Jong (NL) 0 – 1
  In tegenstelling tot de vorige 2 keer zette Johan zijn partij rustig op. Jaap wist daar wel raad mee en won eerst een pion, die later werd uitgebouwd tot een kwaliteit. Het eindspel viel nog niet mee, maar Johan ging door de vlag bij het vinden van een remisevariant.

  Bord 4. Annemarie van der Wel (NL) – Pierre Guldentops (BE) 0 – 1
  De partij verliep wat saai in het begin. Er werden al snel diverse stukken afgeruild. Maart toen bastte het los. Annemarie schoof haar pionnen naar voren en kwam zeer goed te staan. Naar verluid miste ze een aantal winstkansen, maar haar tegenstander deed dat niet. Zodra hij de kans kreeg schoof hij zijn torens plotseling naar voren en kon al snel de overwinning naar zich toe trekken.

  Bord 5. Erik Laporte (BE) – Wim Poot (NL) 1 – 0
  Erik opende met wit met e4 (Engels). Voor Wim een onbekende opening. Wim slaagde er echter wel in om ongeschonden uit de opening te komen. Beide rokeerden kort met een loper op g2/7. Wim kwam door een te vroege pion e7-e5 slechter te staan. Wel kreeg hij nog een aanval op de koningsstelling van Erik, maar die sloeg niet door. De dame van Erik kwam daarna op een prachtige diagonaal en Wim verloor pardoes een stuk, waarna hij direct opgaf.

  Bord 6. Gera de Jong (NL) – Jan van Geest (BE) 1 – 0
  In de eerste paar zetten dacht Gera een pion te winnen in de Russische opening. Maar na 10 zetten ging die pion toch weer verloren. Jan kreeg de torens op de e-lijn, maar door Gera’s lichte stukken kon de voorste nergens heen zonder geslagen te worden. Door een vork met een paard kwam de eerste toren ten val. Daarna ontstond de volgende vork waardoor Jan nog een toren verloor en gaf hij de partij op.

  Bord 7. Joppe Vereycken (BE) – Remco Trompetter (NL) 1 – 0
  Na een wat actievere opening van Joppe lukte het Remco toch nog na het spelen van de f-pion om wat actiever te komen staan. Joppe won na een schaakje de d-pion en na een foutje van Remco ook een toren. Hierna gaf Remco het op

  Bord 8. Ruud van Heyningen (NL) – Quinten Govaerts (BE) 0 – 1
  Ruud dacht al snel in de opening een dubbele aanval te zien, op de dame en een loper, via een vrij veld met een paard. Dit vrije veld kon echter makkelijk gedekt worden. Ruud ging echter toch voor de dubbele aanval en kreeg hiervoor een doorgeschoven pion. Ruud bedacht diverse zetten om de pion te blijven verdedigen maar kwam toch een pion achter. Daarna werden de zware stukken afgeruild en bleven er wat pionnen, de torens en een licht stuk per speler over. Quinten speelde dit netjes uit en won de partij.

  Bord 9. Tof Govaerts (BE) – Wim de Lange (NL) 0 – 1
  Tof opende met e4. Met een gelijk opgaande wedstrijd kon Wim met de dame in de 13e zet schaak geven om in de volgende zet een wit paard te winnen. Daarmee liep ook de verdediging van Tof een deuk op en liep Tof steeds meer achter de feiten aan. Na 33 zetten gaf Tof zich gewonnen.

  Om 17.40 was de laatste partij klaar en was de stand 3 – 6 en had Lier (BE) voor de 3e keer gewonnen. Als dank voor de gezellige dag kregen de aanwezigen van De Lier (NL) een doosje met 4 verschillende Belgische biertjes uit de buurt van Lier (BE), van de Lierse (BE) spelers. Ondertussen was het eten, een Indische maaltijd, klaargezet en konden we allemaal aanschuiven om hiervan te genieten. Na het eten ging iedereen voldaan en met een bosje Chrysanten, die door de chrysantenkwekerij VDL Fleurs ter beschikking was gesteld, huiswaarts.