Ga naar de inhoud

Interland BE-NL 2019

  Interland Lier (BE) De Lier (NL) weer een daverend succes!!

  Op zaterdag 12 oktober 2019 is de schaakvereniging De Lier weer te gast geweest in Lier België om de jaarlijkse Interland BE – NL te spelen.

  In de ochtend vertrokken 14 spelers richting Lier waar zij ontvangen werden door de spelers van Chesslooks, die de match nu al voor de 2de keer organiseren. Na aankomst wordt de ploeg ontvangen met koffie, thee en heerlijk koekjes of cake. Na de koffie volgt een wandeling naar de Zimmertoren een prachtige toren en museum met prachtige klokken die van alles aangeven. Van maanstanden tot zonnestanden en de standen van de diverse planeten. Echt ongelofelijk dat iemand dat kon ontwerpen zonder het gebruik van hedendaagse computers. De wonderklok is dan ook een zeer imposante klok met zoveel klokken dat de gids zelfs niet altijd weet wat ze allemaal aangeven.
  Na het bezoek aan de toren wordt er weer terug gewandeld naar de Rosmolen waar we ontvangen worden met een Lunch en heerlijke kop soep. Rond een uur of 2 vertrekken we naar het schaaklokaal van Chesslooks en gaan we de degens kruisen.

  Hieronder een verslag van de verschillende partijen.

  Op 16:08 werd het eerste punt voor Lierse binnen gehaald door Sander de l’Ecluse.
  Sander opende met e4 wat door Pieter beantwoord werd met e5. Het spel ging gelijk op maar door een foutje van Pieter kon Sander een paard winnen en kwam hij voor te staan. Hij wist aan het einde van de partij een penning te maken waardoor hij de dame kon winnen en hiermee dus ook de partij.

  Op 16:09 kwam de stand weer gelijk omdat Dennis van Berkel zijn partij verloor.
  Dennis kreeg met een Alapin variant van het siciliaans voor geschoteld en er ontstond een evenwichtige partij op het bord. Erik kreeg hierbij wel een mooie loper op g7 die later van groot belang werd. Dennis begon met aanvallen maar door het verjagen van het zwarte paard werd deze juist gevaarlijk. Zwart nam de aanval zelfs over. In een wanhoopsaanval liet Dennis zijn dame opsluiten en gaf de partij op.

  De punt van de 3de partij kwam op 16:10 weer in handen van De Lier door een overwinning van Ruud van Heyningen. Het speelde met zwart tegen Tof Govearts en tovrde zijn geliefde ‘zwarte leeuw’ op het bord. Tof had wel in de gaten dat de ‘Pric’ opening gespeeld werd, maar had de snelle opening op g5 en het niet rokeren van Ruud niet verwacht. Ruud posteerde zijn dame op f4 en later zijn 2e paard zelfs op h5. Tof probeerde de aanval te weren en haalde de dame erbij, maar overzag daarbij een mogelijk vorkje op koning en dame. Hierdoor kon Ruud 2 pionnen winnen. De koning stond hierna wel erg op de tocht en Tof kon dit niet houden en gaf een aantal zetten later op.

  Kort hierna werd de eerst remise genoteerd tussen Wim Poot en Eddy Vinkens.
  Wim speelde een koningsgambiet. Deze werd geweigerd. Er ontstond een dynamische stelling waar Wim een pionnetje verloor. Hij kon echter wel een zware aanval op de koningsvleugel beginnen. Deze sloeg net niet door. Ofwel Eddy verdedigde zich goed. Nu hield Wim een pluspion over, welke hij helaas niet kon verzilveren. Daarom werd de vrede getekend.

  Met een stand van 1½ – 2½ was het hierna weer een poosje rustig totdat Wim de Lange om 16:34 weer een puntje voor De Lier binnen haalde. Wim speelde tegen Marc Verheijen langzaam en haalde stapje  voor stapje de stukken van Marc weg. Hij werd niet te overmoedig en wist uiteindelijk de winst naar zich toe te halen.

  Het volgende punt werd op 16:42 binnen gesleept door de enige vrouwelijke speler van de belgen. Ariandra Kalinkina speelde tegen Rob van Kolmeschate aanvallend en hij kwam volgens eigen zeggen niet aan aanvallen toe en moest zich gewonnen geven.

  De volgende remise werd 16:53 gespeeld door Leen Kemeling. Hij speelde tegen Louis Laeremans een soort benoni achtige waarbij snel afgeweken werd van de standaard zetten. Volgens leen werd het een soort ‘Beton’ schaak waarin hij voordeel dacht te krijgen. Dit was slechts schijn, het moest voorzichtig spelen en na dameruil werd het remise.

  Ook voor Annemarie Voorberg eindigde de partij om 17:05 in remise. Zij speelde tegen Gunther v/d Bossche een partij waarbij door Gunther al snel een paard offerde. Annemarie dacht dat zwart dit wel vaker speelde maar de winst niet voor zwart en ging op het offer in. Dit blijkt een goede zet want ze kan het stukwinst overeind houden. Hierna volgde er een leuke partij met kansen over en weer. Annemarie hield het voordeel en net toen ze dacht de winst binnen te halen, haalde Gunther nog een truc uit de hoge hoed waardoor remise onontkoombaar was.  Tussenstand is nu 3½ – 4½

  Om 17:23 werd het weer gelijkspel doordat Teun van Dijk zijn partij tegen Kevin Verbeeck verloor. In een gesloten Siciliaan ontstond er een spannende pot. Teun won weliswaar een pion, maar Kevin won die terug met een mooie koningsaanval. Teun moest vechten voor wat hij waard was. Hij moest de kwaliteit geven en zag een leuke torenzet. Maar na deze stond hij pardoes mat.

  De volgende partij tussen Jan Tamerus en Julian Carpentier werd op 17:40 weer gewonnen door de De Lier. In een koningsindische opening kwam Jan als snel onder druk. Zijn loper op e2 leek een aanvalspunt voor Julian, vooral toen de e lijn open kwam. Jan verloor een stuk voor een pion, maar de open stelling bood ook kansen. Jan maakte goed gebruik van de fouten van zijn tegenstander en kwam een kwaliteit voor te staan. Door de actieve stand van zijn stukken was het eindspel voor Jan eenvoudig.

  Op 17:48 werd weer een partij afgesloten in remise. Dit was de partij tussen Dick Valk en Pierre Guldentops. Bij Dick bleven de stukken lang op het bord en er werd behoedzaam gemanoeuvreerd. Dick kreeg uiteindelijk 2 torens en de dame op één rij, maar niet in de beste volgorde. Toen werd er wel op los geslagen, al bleef dit wel beperkt tot het bord. Er bleven pionnen en 2 torens over. Pierre bood remise aan en Dick wil het team dit halve punt niet onthouden.

  Ook de 13e partij tussen Rudi Demeersseman en Sandra v/d Berg eindigde op 17:50 in remise. Sandra dacht al snel na de opening een pionnetje te winnen. maar Rudi er al snel weer een terug. Dit patroon herhaalde zich nog 2 keer en de stelling in het eindspel gelijk was. Er werd daarom maar remise afgesproken.

  De tussenstand is nu 6½ – 6½

  De laatste partij werd gespeeld tussen Jaap de Jong en Johan Knabe. Hij speelde tegen dezelfde tegenstander als vorig jaar en het werd weer een heroïsche partij. Johan offerde een pion, maar Jaap wist de stelling goed te consolideren.  Vervolgens deed Johan nog een stukoffer dat door Jaap flink werd onderschat. Op het nippertje werd het met een paard tegen 4 vrij pionnen na 60 zetten om 19:00 remise.

  Zowel België als Nederland mag terug kijken op een fantastisch toernooi, wat afgesloten werd met een gezellig diner en samenzijn.

  We kijken alweer uit naar de return volgend jaar!!