Ga naar de inhoud

HSB Ronde 6 Botwinnik 4 – Lierse 2

  Lierse 2 voorkomt degradatie in de laatste HSB ronde!

  Lierse stond vlak voor de laatste ronde van de HSB competitie laatste in de poule. Ze hadden tot dan nog maar van één andere vereniging gewonnen. Er moest dus minimaal gelijk gespeeld worden om degradatie te voorkomen. Hier een verslag van de partijen.

  Aan bord 1 ontstond er voor Jan Tamerus een onbekende opening en hierbij liep hij direct een achterstand in ontwikkeling op. Hij kwam niet toe aan rokeren en maakte van de nood een deugd door zijn h en g pionnen te spelen. Zijn tegenstander werd hierdoor verrast en verloor hierbij een stuk tegen een pion. Hierna wist Jan de partij naar winst te spelen.

  Johan van den Berg speelde op bord 2 een nimzo Indische partij die in eerste instantie gelijk opging. Hij verspeelde echter 2 pionnen. Zijn tegenstander wikkelde dit echter niet goed af waardoor deze in een matdreiging kwam en de partij verloor. Johan was blij dat hij eindelijk weer eens een partij binnen kon slepen.

  Sandra kon in de opening op bord 3 een mooie stelling opbouwen met een paar mooie aanvalsmogelijkheden. Haar tegenstander verdedigde echter goed en ging zelf in de aanval. Met een doorgebroken pion stond hij beter en moest Sandra de verdediging in. Hiermee kon ze niet voorkomen dat ze het onderspit delfde.

  Gerard speelde op bord 4 met zwart “De Leeuw” waardoor wit al snel vastliep in de opening en zwart voortvarend zijn stelling kon opbouwen. Hierna prikte Gerard een gaatje in de gerokeerde koningstelling en kwam er een wit paard vast te staan. Uiteindelijk ging “De Leeuw” brullen en werd zwarte aanval voor wit onhoudbaar.

  Ruud probeerde op bord 5 direct het, die week geleerde, “Evans Gambiet” in praktijk te brengen. Zijn tegenstander week echter al snel af van deze theorie. Ruud rokeerde snel en startte een aanval in het centrum. Na het ruilen van een aantal stukken hield hij een stelling met een dubbelpion over. Nadat zijn tegenstander lang rokeerde, opende Ruud direct een aanval met zijn pionnen op de gerokeerde koning. Zwart zette zijn paard in de koningstelling om zijn pionnen goed te kunnen verdedigen. Na het afruilen van de dames volgde het eindspel en kwam de stelling compleet vast te staan. Toen bekend werd dat Lierse zijn 4 bordpunten binnen had, bood Ruud direct remise aan wat meteen werd geaccepteerd.

  Op bord 6 speelde Sander met zwart een moeilijke partij waar hij direct achterstand opliep in ontwikkeling, niet meer kon rokeren en vol in de verdediging moest. Hij probeerde de partij in het eindspel om te zetten in een remise maar ook dat lukte niet. Hij moest helaas opgeven.

  Wim Kroshell kwam na lang spelen een pion achter te staan. Maar wist in het eindspel het voordeel te krijgen van een Toren tegenover een loper. Hiermee wist hij de partij naar zich toe te trekken.

  Jan Dick schaakte op bord 8 een prettige partij tegen Frans Battes die veel tijd gebruikte in zijn spel. Maar door één minder goede zet van Jan Dick viel de uitslag niet zijn kant op.

  Eind uitslag 4,5 – 3,5 voor Lierse 2 en degradatie voorkomen.