Ga naar de inhoud

HSB Ronde 3

  Lierse 2 gaat kopje onder bij Haeghe Ooievaar 3

  Jan Tamerus speelde op bord 1 met wit tegen Peter Wermeskerken een dame indische aanval, waarbij een gelijke stand ontstond. Jan investeerde veel tijd om een aanvalsplan te bedenken. Daarvoor moest wat risico voor genomen worden. Jan voor voerde de druk op en in een ingewikkelde stand liep zijn tegenstander in een val. Hij verloor een stuk en niet veel later ook de partij.

  De partij van Sandra van den Berg op bord 2 gelijk op totdat zij een gepende pion over het hoofd zag. Dit koste haar een paard. Hierna was haar koning niet meer te verdedigen en ging zij mat. Zijn tegenstander zag het hierna niet meer zitten en gaf daarna snel op.

  De tegenstander van Gerard Buijs op bord 3 zocht al snel de aanval op de dame op. Hij deed dit met succes want hij wist de witte dame op te sluiten. Gerard kon door het offeren van een paard zijn dame wel behouden, maar door het materiaalvoorsprong van zwart kon hij zich onvoldoende verdedigen en verloor de partij.

  Op bord 4 speelde Ruud van Heyningen met zwart zijn geliefde leeuw verdediging. Hij werd echter door wit op de damevleugel flink in het nauw gedreven. Op een gegeven moment stond zijn toren hier volledig opgesloten door de eigen loper. Toen wit de aanval op de diagonaal wist te openen kon hij met een mooie combinatie zijn loper weg spelen en kwam de toren weer vrij. Doordat zijn tegenstander veel minder tijd had bood hij remise aan. Deze werd na wat nadenken aangenomen.

  In de eerste10 zette van de partij van Sander de l’Ecluse op bord 5 ging het spel gelijk op. Maar daarna kreeg zijn tegenstander toch meer de overhand en was Sander alleen maar aan het verdedigen. Hij deed nog een poging het verdedigen om te keren in een aanval maar dat lukte niet en zijn tegenstander zette hem mat met de torens.

  André Feringa liep na een foutje in het middelspel op bord 6 achter de feiten aan. Pion voor pion werd opgesnoept, waardoor de dame en toren van zijn tegenstander binnen konden dringen en André geen schijn van kans meer had.

  Wim Krösshel startte op bord 6 en speelde een van de langste partijen van de avond. De teller stond toen al flink in het voordeel van Haeghe Ooievaar. Wim stond al enkele stukken achter, maar toen hij in het eindspel nog een toren verloor bij een rontgenaanval gaf de partij op.

  In een gelijk opgaande partij op bord 7 had de tegenstander Rob van Kolmeschate moeite om zijn zwarte stukken gunstig te ontwikkelen. Na een grote afruil bleven er alleen lopers en pionnen over waarbij wit één pion voor stond. Hoewel dit nog geen gelopen race was, wilde zwart dit niet afwachten en gaf de partij toch op.

  Jan Dick Stoorvogel speelde op bord 8 een leuke partij tegen Koos Croes waarbij hij aanvankelijk aan de overheersende kant was en Koos zijn stukken aan de damevleugel moeilijk kon ontwikkelen. Hij verloor ook nog een loper, maar wist uiteindelijk het tij te keren en won de partij.

  Een flink verlies voor Lierse 2 met 5½ – 2½