De jaarlijkse schaakwedstrijd tussen De Lier en het Belgische Lier vond op 7 oktober voor de 6e keer plaats. Ook dit jaar was dat op een stralende dag in oktober hetgeen weer een voorteken bleek te zijn van een geslaagde ontmoeting. De Belgische schakers werden met koffie en appeltaart ontvangen, waarna de dag vervolgd werd met een bezoek aan Paprikakwekerij Frestia in Honselerdijk. Daar werd met een presentatie uitleg gegeven over de ontwikkeling van het bedrijf en de teelt van punt- en snoeppaprika. In de sorteer- en verpakkingshal werd het eind product , Vitopep, besproken. Na de lunch in het Anker in de Lier werd het tijd voor de wedstrijd. Voorafgaand werd stilgestaan bij het 150-jarig jubileum van de KNSB.
Ondanks het vriendschappelijke karakter werd met redelijk fanatisme aan de strijd begonnen en ontwikkelden zich boeiende partijen.
Gerard Buijs speelde op bord 1 de Engelse opening tegen Patrick Verrijssen. Gerard reageerde hierop door een strijd om het centrum aan te gaan. Door een doorgeschoven e pion van Gerard had Patrick moeite zijn stukken bij het centrum te krijgen en de druk van Gerard werd langzaam groter. Uiteindelijk kon Gerard een gaatje vinden en viel de stelling van Patrick binnen. Patrick stond onder druk maar was niet van plan zichzelf zomaar gewonnen te geven, hij wist Gerard te verrassen met een torenoffer, hierdoor viel de verdediging van Gerard zijn koning weg en moest er ondanks materiaal voordeel toch uitgekeken worden. Uiteindelijk kon Gerard niet de juiste verdediging vinden en besloot al het gewonnen materiaal terug te ruilen om niet mat te gaan. Patrick en Gerard bleven beiden met een koning en een aantal pionnen over, waarna Patrick remise aanbood en Gerard nam dit aanbod zonder twijfel aan.
Dick Valk had onraad moeten vermoeden toen een pion zomaar voor het grijpen lag in zijn partij tegen Gunter Van Den Bossche. Het kostte hem wel een mooi paard via een voor de hand liggende schaak. Het devies is dan niet te veel af te ruilen, maar dat gebeurde dus wel. Naast pionnen bleef er alleen Gunters paard over. Waarna Dick het op gaf.
Op het derde bord speelde Annemarie Voorberg een wat onbekende onconditionele opening tegen Bart Peeters. Ze speelde hem waarschijnlijk niet helemaal goed, maar Bart kon niet de beste voortzetting vinden, waardoor Annemarie beter kwam te staan. In het eindspel rommelde nog wat, waardoor Bart nog kansen kreeg, maar uiteindelijk trok Annemarie toch de partij naar zich toe.
Wim Poot kreeg de Scandinavische verdediging door Erik Laporte voorgeschoteld. Al gauw kwam Wim onder druk te staan met diverse mogelijke of onmogelijke combinaties. Wim moest wel ruilen, maar daarvan kwam huilen. Op het oog had Wim nog best een goede stelling, maar Erik verraste Wim met een toren op h8 en toen was het gebeurd. Wim spartelde nog moedig door, maar moest toch opgeven toen hij vier pionnen achter stond.
In het begin van de partij manoeuvreerden Sandra van den Berg en Maarten Möller rustig om elkaar heen. Aanvallen liepen op niets uit, tot Sandra een pion kon winnen. Na afruilen van de stukken, op de dames na, was de pion voorsprong de overwicht die Sandra nodig had. De pion werd opgeofferd, zodat Sandra de mogelijkheid kreeg om Maartens koning aan 1 kant van het bord te houden met een dreigende promotie van haar pion. Zij zelf zou dan alle pionnen van Maarten gaan veroveren en aan de andere kant van het bord een dame halen. Maar voor het zover kwam, gaf Maarten de pijp aan Maarten.
Op bord 6 speelde Remco Trompetter tegen Eddy Vinckens een rustige opening tot Eddy de pion van Remco op e4 dreigde te winnen. Remco kreeg echter een goede aanval op de koningsstelling van Eddy en won een kwaliteit. Na nog wat doorspelen kwam Eddy mat te staan.
Rolan van der Lugt en Christophe Bollsens ontwikkelden rustig hun stukken, tot Rolan een paard sloeg ten koste van twee pionnen. Toen Christophe echter een dubbele aanval met zijn paard kon maken met schaak, verloor Rolan zijn toren en gaf hij het op.
Sander de l’Ecluse begon zijn partij sterk. Al op de vijfde zet kon hij een pion van Johan Claessens winnen en twee zetten later een toren tegen een paard. Johan gaf zich echter niet zomaar gewonnen, hij kon later een gevaarlijke aanval beginnen. Maar omdat Sander meer stukken had, kon hij zich goed verdedigen en de aanval afslaan en zo de winst binnen halen.
Op bord 9 speelde Marco Lamping tegen Danae Lai, die haar allereerste officiële partij speelde. Marco kwam goed uit de opening en wist diverse stukken te veroveren. Het lukte Marco om een pion te laten promoveren, waarna hij Danae met twee dames midden op het bord mat kon zetten.
Toen na drie uur strijd de kruitdampen waren opgetrokken bleek dit jaar De Lier aan het langste eind te trekken: eindstand 5,5 tegen 3,5. Daarna werd het tijd om even te verbroederen , zoals de Belgen ons geleerd hebben, bij een lekker glas al of niet met alcohol, waarna de geanimeerde gesprekken werden vervolgd tijdens de warme maaltijd als een mooi besluit van de dag.
Na veel vriendschappelijke woorden over en weer en nadat de Belgisch-Lierse club Chesslooks ons voor het komende jaar uitnodigde naar België te komen, vertrokken de Belgen weer naar hun eigen Lier.