Interland Nederland Belgie eindigd in gelijkspel. (6,5 – 6,5)
Op 13 oktober 2018 kreeg de Nederlandse schaakclub Lierse uit De Lier de Belgische schaakclub Chesslook uit Lier op bezoek. Na een gezellige ochtend met appeltaart, een rondleiding door De Lier en een heerlijke lunch, werd er natuurlijk geschaakt.
Op Bord 1 speelde Ar Verduijn met zwart tegen Patrick. De koningsopening en de Caro Kann kwamen op het bord. Er werd lang nagedacht en het werd een uiterst tactisch spelletje. Uiteindelijk kwam er een eindspel met ongelijke lopers en in dit geval een duidelijke remisestelling. Maar…. Ar kwam in tijdnood en ging uiteindelijk door z’n vlag heen. Dus 1-0 voor Patrick.
Gerard Stolze speelde met wit op bord 2 een uiterst boeiende opening tegen Kevin, die met een sneaky opening Gerard tot verzwakkingen trachtte te verleiden. Gerard speelde op safe en door onvoorzichtig spel van Kevin kwam Gerard zelfs een stuk voor. 30 Zetten lang voerde Gerard de druk op, maar door een foutje verloor hij een pion. Na sterk spel van Kevin, werd er een remise stelling bereikt met nog steeds materiaal voordeel voor Gerard. ½ – ½
Jaap de Jong speelde met zwart een bijzonder spannende Franse opening tegen zijn Belgische tegenstander Johan op bord 3. Ondanks zijn gebrek aan routine zette hij de partij scherp op en nam alle risico. Dat leidde ten koste van een verbroken rokade tot een mooie, maar ook kwetsbare pionnenstelling in het centrum. Die bleef met kunst en vliegwerk overeind, maar de problemen kwamen uiteindelijk op de damevleugel. Met de moed der wanhoop perste Jaap er nog een mooie koningsaanval uit, waarbij hij eerst een toren offerde (die niet werd aangenomen) en vervolgens zijn dame liet slaan. De witte koning werd met zeven schaakjes opgejaagd van G1 naar G7, maar het werd helaas geen mat en Johan hield ook nog een kleine minuut bedenktijd over, waardoor Jaap er vanwege de inmiddels opgelopen materiaalachterstand een klap onder kon geven. 1-0 voor Johan.
Het spel op bord 4 was spannend met kleine verschillen. Jan Valstar kreeg na 20 zetten kans om aan te vallen, maar Simon verzette zich hevig. Wanneer voor allebei een toren en een pion overblijft, wordt er tot remise besloten. ½ – ½
Gera de Jong kreeg op bord 5 een onbekende opening voorgeschoteld, waardoor ze het overwicht in het centrum verloor. Haar Belgische tegenstander Robbert kreeg daardoor een mooie aanval op de koningsvleugel. Gera kon dat pareren, maar toen ze zelf probeerde de koningsvleugel op te breken ging het mis en moest ze opgeven. 1-0 voor Robbert.
Op bord 6 kwam een leuke partij op het bord. Jan Tamerus speelde een Hollandse opening tegen zijn Belgische tegenstander Pierre. Ze hadden beiden kansen, tot Jan in de fout ging. Na 28 zetten was de partij beslist. 1-0 voor Pierre.
Erik speelde op bord 7 een voor Wim Poot onbekende opening met c4. Maar uiteindelijk werd dit toch een redelijk normale open e-lijn, met een diagonale dreiging van Erik en dreiging op de koningsvleugel van Wim. Beiden wilden in ieder geval de e-lijn behouden en dachten met een ruil beter te komen staan. Toen de stofwolken waren opgetrokken, was een in elkaar geschoven stelling met ongelijke lopers over. ½ – ½
Op bord 8 speelde Tristan in de opening met zijn paarden heen en weer en schoof zijn pionnen naar voren. Op de koningsvleugel van Annemarie dreigde het één en ander en daarom besloot ze maar een tegenaanval in te zetten aan de andere kant van het bord. Tristan dacht dit af te wenden door te rokeren, maar dat mocht niet, omdat Annemaries dame de koning dan schaak zette. Tristan moest toen een andere koningszet doen, wat tot gevolg had dat zijn stelling instortte. Spoedig hierna moest hij de handdoek in de ring gooien. 1-0 voor Annemarie.
Leen Kemeling speelde tegen de Belgische Rudi op bord 9 een onregelmatige opening, met de loper van Rudi op g2 en die van Leen op g7. Na afruil van wat pionnen kreeg Leen de open c-lijn., maar Rudi verdedigde zich prima. Een fout van Leen kostte hem 2 pionnen, maar in het eindspel won Leen eerst 1 pion terug en daarna forceerde hij remise met eeuwig schaak. ½ – ½
Even dreigde Dick Valk een zwakke centrumpion op bord 10 te krijgen – Terwijl ook de b-pion instond, maar die zou Eddy slecht bekomen – maar de vrije f-lijn, met 2 torens en een dame bleek toch erg prettig voor Dick. Toen even later straffeloos de g-pion van Eddy’s rokadestelling in de chasse patate terecht kwam, en daarna ook nog een paard naar het walhalla kon, besloot Eddy dat het zo wel genoeg was. 1-0 voor Dick.
Op bord 11 opende Louis met d6. Hierna probeerde Gerard Buijs met de zwarte leeuw Louis vast te zetten. Na de korte rokade van Louis kon Gerard de aanval openen op de koningstelling en kwam Louis onder druk te staan. Toen Louis aan de andere kant van het bord een gaatje probeerde te maken door af te ruilen, maakte hij een foutje in de volgorde, wat hem duur kwam te staan. Met een tussenschaak kon Gerard de dame winnen. Uiteindelijk werd de druk van Gerard te groot en gaf Louis op. 1-0 voor Gerard.
Ruud van Heyningen speelde in zijn partij tegen Pieter op bord 12 het Colle systeem. Dit werd in de jaren 20 populair door de Belg Edgard Colle, die dit speelde. Nadat beide spelers gerokeerd hadden startte de aanval. Pieter zette zijn paard ongedekt midden in het witte kamp en dreigde de loper te slaan en bracht ook zijn dame naar de koningsvleugel. Ruud kon alles echter goed houden en sloot uiteindelijk de dame op. Er werd nog een aantal zetten doorgespeeld, maar nadat een pion was doorgebroken, gaf Pieter het op. 1-0 voor Ruud.
Op bord 13 en laatste bord speelde Sander de l’Ecluse tegen de Belgische Jessie. Zij begon met de Italiaanse opening en Sander begon met het twee paarden spel. Na verloop van het spel begon Sander een pion achter te staan. Uiteindelijk wist hij het toch remise te houden. ½ – ½
De eindstand werd 6½ – 6½. Een mooie stand, zeker na het zware verlies van vorig jaar.
Na het schaken werd er door de deelnemers een heerlijke Surinaamse maaltijd genuttigd en werd De Lier uitgenodigd om volgend jaar weer naar Lier in België te komen.