Fraaie overwinning van Gerard Buijs op koploopster Gera de Jong.

Gerard Buijs speelde tegen Gera de Jong een lekkere Franse opening, waarin Gera goed kwam te staan. Maar met de 11e en 12e zet verzwakte zij haar stelling, waardoor Gerard het overwicht kreeg. Gerard ging fel in de aanval en eigenlijk had Gera daar geen verweer tegen.
Met kunst en vliegwerk probeerde zij het gevaar te pareren. Even dacht zij, dat ze de zaak nog zonder stukverlies gesloten kon houden. Maar er zat veel meer gevaar in de stelling; ze raakte toch een toren kwijt en daarna bleek ze ook nog eens mat te gaan.

Ar Verduijn speelde met wit tegen Annemarie Voorberg voor de BEKER. De Engelse opening kwam op het bord en Annemarie stond al gauw met de dame in het centrum. Dat kan heel sterk zijn, maar ook zwak. Annemarie kon met haar dame niet meer terug en Ar begon al ontwikkelend de dame aan te vallen. Het resultaat was, dat Ar met twee lopers heerlijk ontwikkeld stond, terwijl Annemarie maar af moest wachten. Het bezit van het centrum en de twee lopers werden Annemarie zwart fataal: 1 – 0

Wim Poot en Ruud van Heyningen speelden een lange partij. Er werd door beiden rustig ontwikkeld en toen Wim met wit kort gerokeerd had, kwam Ruud met een ‘zwarte leeuw’ op de proppen. Dat betekent dat de witte koningsstelling ernstig onder druk kwam te staan en Wim alle zeilen moest bijzetten, om niet onder de voet gelopen te worden. Er dreigde zelfs een torenoffer met stikmat. Wim kon alleen maar onder de druk vandaan komen, door goed af te ruilen. Er verdwenen torens, lopers en paarden van het bord. Toen de rook van de veldslag was opgetrokken, probeerden beiden nog wat uit, wat Ruud wel nog een pionnetje opleverde door een mooi tussenschaakje. Maar er bleef een stelling over welke beiden goed konden verdedigen, als ze niet als een wilde gingen aanvallen. Dus werd tot remise besloten.
Piet Quak speelde met de witte stukken tegen Teun van Dijk. De opening werd snel gespeeld en stond er een gelijke stand op het bord. Teun dacht voordeel te halen door een pion te slaan. Achteraf bleek dat niet de juiste zet. Piet kreeg hierdoor vrije lijnen en kon Teun steeds meer onder druk zetten. Toen Teun de kwaliteit verloor en nog meer onheil zag aankomen gaf hij op.

Overzicht voor ronde 11, gespeeld op 20-11-2018
Frans Pieter v/d Bos Rinus van Rodijnen 1-0
Adriaan Verduijn Annemarie Voorberg 1-0
Dick Valk Cock Hazeu remise
Piet Quak Teun van Dijk 1-0
Simon van Swieten Wim van der Wel 1-0
Johan van den Berg Wim Kuyper remise
Wim Poot Ruud van Heyningen remise
Dennis van Berkel Piet Boekestijn 0-1
Gerard Buijs Gera de Jong 1-0
Wim Kröschell Sander d. l’Ecluse 0-1
Jan Dirk Stoorvogel Rob van Kolmeschate 1-0
Stefan Cornelisse André Feringa 1-0