Banner
Banner
Banner

HSB ronde 2 Lierse 2

Ruime winst voor Lierse 2 tegen Haeghe Ooievaar 3

Gerard Buijs speelde met zwart een korte partij. Van der Kruijs opende met wit snel met een aanval, maar maakte ook al snel een fout. Hierdoor kon Gerard met een vork een stuk winnen. Daarna kon wit niet meer dan verdedigen. Toen dit er kansloos uitzag gaf hij echter al snel op.
George Sleptsov speelde als invaller voor Ruud met wit tegen Middeldorp. George ontwikkelde goed zijn stukken en creëerde hierdoor ruimte. Beide spelers rokeerden. George schatte een opkomende pion verkeerd in, waardoor een loper verloren ging. Na het opvoeren van de druk op de witte dame kon deze echter weer worden teruggewonnen. Het bleef een spannende partij, met aan beide kanten een paar kleine foutjes. Deze foutjes waren echter niet dodelijk. Hierdoor kon George verheugd zijn eerste externe remise noteren.

Dennis van Berkel speelde met zwart tegen Derkse. Dennis wilde zijn gebruikelijke Caro Kann spelen. Wit speelde echter een vreemde variant. Deze leverde zwart een sterke loper op, die wit uit alle macht probeerde te blokkeren. Dit lukte wel, maar wit gaf deze blokkade even later weer vrijwillig op. Dennis kwam sterker te staan en won een pionnetje. De pluspion kon doorstomen naar de overkant. Onder die druk gaf wit ineens een toren weg. Hiermee wat het gedaan, en gaf wit op.

Wim kreeg met zwart een d4 opening gepresenteerd door Croes. Wim koos ervoor om er iets Indisch van te maken. Dat leek geen goede keuze, omdat wit de druk kon opvoeren en veel ruimte kreeg. Wim posteerde echter zijn paarden tactisch en kon de ruimte weer terugwinnen. Daarna ontstond een gevecht om de witte pion op e5. Deze kon Wim uiteindelijk wegsnoepen, maar hij kreeg er een dubbelpion voor terug. Met ongelijke lopers was dit niet voldoende voor de winst, en werd besloten tot remise.

Dat betekende een 3-1 voorsprong, en daarmee was de winst binnen handbereik. Op de andere 4 borden was echter nog niets beslist, en de beslissing viel pas later op de avond.

In een Indische partij speelde Jan Tamerus tegen de voor hem bekende Koos Suijker. Deze laatste bouwde zijn partij voorzichtig op. Jan trok ten aanval met 4 centrumpionnen. Dat gaf grote druk op de stelling van zijn opponent. Toen Jan echter 1 zet niet goed beoordeelde kantelde de partij, en moest Jan voorzichtig afruilen naar een remise stand.

Piet Quak speelde met wit als invaller voor Johan op bord 6. Nadat alle stukken ontwikkeld waren, kon Piet een pionnetje veroveren. Vervolgens werd er om een open lijn gestreden, met als gevolg dat de dames en alle torens van het veld verdwenen. Piet deed allerlei pogingen om de pluspion uit te buiten, maar zwart kon alles verdedigen. Hierop werd de vrede getekend. Hiermee was het 4e punt binnen.

Ondertussen was Nico op bord 1 ver gevorderd in zijn Siciliaanse partij tegen Rob Bes. De pion op h2 was voor zwart het doelwit. Het duurde lang, maar de pion ging eraf en de koningsstelling was open. Rob verdedigde goed, maar maakte toch een fout. En dat kostte wit de partij.

Terwijl de winst door Nico was zeker gesteld, speelde Dick nog door tegen Rene Denie. Wit rokeerde, maar zwart niet. Zwart koos voor de volle aanval, terwijl wit klem zat. Een verkeerde zet van wit aan de andere kant van het bord bracht zwart echter van zijn stuk. Zwart profiteerde hier dus niet van. Daardoor kon wit terugkomen in de partij, en ondanks een pion minder toch een remise noteren.

Met een eindstand van 5 ½ - 2 ½ is het tweede team zeer tevreden. Zeker omdat er niemand heeft verloren.

 

Afmeldingen

Schakend Westland

Link met informatie over schaken in het westland  Volg deze link
 over schaken
 in het westland.
Link met informatie over schaken in het westland Volg deze link
over jeugdschaak.

Website WSSK

Jeugdpuzzel

Puzzel 1
Zwart aan zet wint. (stap 2)

Sfeer impressie

herfsttoernooi2006-2.jpg