Eerste nederlaag voor Liers 1 in 2020!

Op de eerste schaakavond van 2020 speelde Lierse 1 hun 4e HSB wedstrijd tegen Botwinnik 2. Beiden hadden op dat moment 2 wedstrijdpunten, maar Botwinnik had meer wedstrijdpunten. Zaak voor Lierse dus om te winnen.

Wim Poot speelde op bord 7 met zwart tegen Lucas Albers. Wim kreeg een Schotse opening voor zijn kiezen, en loste deze scheef op. Na een slag om het centrum had Lucas een prima combinatie die 2 stukken opleverde. Na nog wat spartelen moest Wim opgeven.

Invaller Dennis van Berkel speelde tegen Ferdi Sieben op bord 5, waarbij in een Slavische variant van het damegambiet een gelijke stelling op het bord kwam. Beide spelers bouwden rustig op en er zaten geen grappige dingen in. Ferdi had meer ruimte en na afruil kreeg hij een vooruit geschoven pion. Dennis wist nog een pion terug te winnen, maar de pion van Ferdi was uiteindelijk niet te houden. Daarom gaf Dennis het maar op.

Op bord 3 speelde Gera de Jong tegen Jeroen Verkade. Door een blunder verloor Gera in de opening een pion. Jeroen kon nog een tweede pakken, maar dat durfde hij niet. Gera probeerde de pion terug te winnen en dat lukte. Er ontstond een eindspel met ieder 4 pionnen en een paard. Jeroen kon eerder met zijn koning bij zijn pion komen en deze dreigde door te lopen. Gera moest haar paard afgeven. Toen gaf ze het op.

Annemarie Voorberg trok ten strijde op bord 6 tegen Gerard Arp. Maar haar tegenstander hield stand. Annemarie kon de juiste voortzetting niet vinden en de tijd tikte door. Uiteindelijk werd er voor de vrede getekend. Remise.

Frans Pieter van den Bos verdedigde zich op het eerste bord met het Frans. Zijn tegenstander, Merlijn Albers, koos voor een obscure zijvariant. Alles draaide om de zwarte pion op veld e5. Frans Pieter besloot deze te offeren in ruil voor een actieve loper. Merlijn antwoordde echter met een gevaarlijke koningsaanval die doorsloeg voordat Frans Pieter gevaarlijk kon worden over de diagonaal.

Jan Tamerus kwam met wit tegen Michael Soetenbroek al snel in de aanval. Zijn tegenstander verdedigde bekwaam met tegendreigingen. Er ontstond zo een ingewikkelde partij waarbij het lange tijd de schijn had dat Jan aan het langste eind zo trekken. Jan stoomde met zijn g-pion op. Zijn tegenstander wist echter Jans paarden te pennen. Er volgde een afruil, Toen de kruiddampen waren opgetrokken stond Jan 2 pionnen achter. Zijn opponent ving het eindspel echter niet juist aan waardoor Jan uiteindelijk toch een halve punt in de wacht sleepte.

Ar Verduijn speelde met wit tegen Ciro Catalan op bord 2. Hij speelde de Engelse opening en er ontstond een tactisch gevecht rond het centrum en de open c-lijn. Uiteindelijk, na veel afruilen, bleef Ar achter met een zwakke geïsoleerde centrumpion. Na 24 zetten viel deze pion. Er kwam nog een toren-eindspel maar Ar kon daar geen remise uithalen en dus was de enige optie; opgeven.

Teun van Dijk speelde op bord 4 een bijzonder interessante en lange pot tegen Luuk Goudemans. In het middenspel veroverde Teun een pionnetje en dat kleinood deed zijn tegenstander na bijna 4 uur spelen de das om. Teun was als laatste nog bezig en bracht de eindstand op 2-6.

Overzicht voor ronde 16, gespeeld op 06-01-2020
Hans Nieswaag Sander d. l’Ecluse 1-0