Hans Nieswaag houdt Wim Poot met een venijnig prikje keurig op remise!!

Hans Nieswaag speelde met wit tegen Wim Poot een vrij onbekende d4-variant; de Richter-Veresov opening. Niet dat één van beiden er ooit van gehoord had, maar Hans koos hier onbewust voor, omdat hij dacht een e4 opening te spelen! Na 2 zetten konden de boeken dus in de kast en mochten beiden op eigen kracht verder puzzelen. Wim kwam sterker uit de opening en kon direct druk zetten op de witte damevleugel. Het witte paard werd terug gedirigeerd naar de achterste lijn en er ontstond een voor Hans gevaarlijke stelling. Hans verdedigde echter met man en macht en hoewel Wim een pionnetje weg kon snoepen was het nog niet gedaan. Op het moment dat Wim een tweede pionnetje wilde gaan oprapen, kwam de dame van Hans los en die begon venijnig in de zwarte stelling van Wim te prikken. Dit werd niet goed opgelost door Wim, waardoor de pluspion verdween en de stelling van Wim nu onder druk kwam te staan. Na de dameruil werd het voor beiden erg gevaarlijk en daarom werd er tot remise besloten.

Gerard Stolze verdedigde zich met de Aljechin tegen Frans Pieter van den Bos, die op zijn beurt zijn eigen systeem koos. Na de ontwikkeling begon Gerard een koningsaanval. FP snoepte een pion en Gerard koos niet de sterkste voortzetting, die in de analyse tot remise leidde. FP had echter een kleine combinatie voor Gerard in petto. Dat leverde hem een kwal op en na geduldig gemanoeuvreer kreeg FP rond 23.00 uur de vis op het droge.

Sandra van den Berg speelde haar favoriete Damegambiet tegen Teun van Dijk en kreeg een mooie open h-lijn op de vijandelijke en gerokeerde stelling. Zij kon deze aanval niet verzilveren en verloor zelfs een pion, waardoor haar pionnenstructuur verzwakt was. Teun hield zijn dame niet goed in de gaten, waardoor Sandra deze kon insluiten en arresteren. Korte tijd hierna gaf Teun de strijd op.

Gera de Jong speelde met wit tegen Ar Verduijn en na de opening ontstond er al direct een tactisch spelletje. Ar rokeerde kort en Gera lang en zij begon via de h-lijn aan te vallen.
Dit lukte niet want uiteindelijk kwam de h-lijn in handen van Ar. Gera kreeg het heet onder de voeten en besloot de dames af te laten ruilen. Nu was de angel uit de wedstrijd en na nog wat gespartel van beide kanten, werd besloten om het glas te heffen; Remise dus na 40 zetten.

Overzicht voor ronde 15, gespeeld op 08-01-2019
Frans Pieter v/d Bos Gerard Stolze 1-0