Lierse verliest eerste wedstrijd van het seizoen met 2,5 – 5.5 van Schaakhuis-2

Lierse-1 – Schaakhuis-2 (2,5 – 5,5)
Frans Pieter van den Bos speelde tegen de sterkste speler van Schaakhuis, waarmee men de joker (ELO 2000) had ingezet tegen Frans Pieter en dat zou een zware dobber worden. FP haalde twee plannen door elkaar en kwam daardoor achter in ontwikkeling. Hij speelde niet zijn beste wedstrijd, maar zijn sympathieke tegenstander (uit Lochem en studerend in Groningen en bevriend met GM Sipke Ernst) speelde heel goed, actief, creatief en won verdiend. FP kwam er niet aan te pas,
Dit krachtsverschil is het gevolg van de nieuwe opzet van de KNSB en de HSB-competitie: schakers die landelijk spelen, kunnen nu ook in de HSB competitie worden opgesteld, terwijl die eigenlijk niet op dit niveau thuis horen. Eigenlijk speelde Lierse tegen het oorspronkelijke Schaakhuis-4 team, maar de einduitslag doet anders vermoeden.

Cock Hazeu kreeg op bord 2 de eerste 2 zetten 1. d4, d5, 2. c4, Le6?! voor zijn kiezen!
Kortom, Cock was nog nooit zo snel ‘uit de theorie’ geweest. Vervolgens ontspon zich een strijd waarin Cock beter kwam te staan. Tot hij op de 24e zet een pion verblunderde en op de 39e nog één! Twee pionnen achter en alleen nog een gelijk (zwart) loperpaar op het bord; glad verloren zou je dus zeggen. Maar Cock’s loper kon de losse c-pion van zijn tegenstander tegenhouden, door hem zo nodig te offeren. Met een zwarte loper meer en slechts een h-pion valt er dan niet te promoveren! Cock’s tegenstander probeerde het nog zettenlang, maar bood tenslotte op de 62e zet zelf de remise aan.

Na de opening van Ar Verduijn – die met zwart speelde – ontstond een gevecht tussen 2 paarden van Ar en 2 lopers van wit. Wit begon langzaam aan te vallen en Ar moest met zijn paarden weer terug naar de stal, ter verdediging. Uiteindelijk werd er geruild en geslagen en wat overbleef waren 2 sterke torens van wit. In de tijdnoodfase waren deze tactisch sterke witte torens winnend.

Teun van Dijk kwam snel na de opening zéér onder druk te staan. Zijn koning stond in een hoek, omringd door zijn eigen paarden en pionnen. Gaandeweg de partij kwam hij onder de druk vandaan en ontstond er een boeiend eindspel. Teun dreigde een paard te gaan verliezen, maar hij bereikte de remisehaven door een eeuwig schaak.

Na een knullig begin, verloor Gera de Jong al na enkele zetten een pion. Gera herpakte zich en wist het pionnetje in het middenspel terug te winnen. Daarna vlogen de dames eraf en toen ook de torens en de paarden aan de kant waren gezet, ontstond er een eindspel met ongelijke lopers. Theoretisch is dat remise en dat werd het ook.

Annemarie Voorberg speelde op bord 6 een weinig voorkomende opening en haar tegenstander opende net zo onconventioneel. Er ontstond een leuke stelling, met voor beiden een (mogelijke) koningsaanval. Annemarie kon haar stukken in een goede positie zetten en toen haar tegenstander een foutje maakte, was het spel snel over. Hiermee hengelde Annemarie de enige Lierse overwinning binnen.

Dick Valk had een aanval ontketend, die echter slechts tot een afruil leidde. Zonder daar een echt plan voor te hebben gehad, had Dick toch ineens een pion gewonnen. Helaas ging deze pion in tijdnood weer verloren en omdat Dick’s pionnen de eindstreep niet haalden, moest hij opgeven.

Op bord 8 opende Wim Poot weer met een ‘Van Geet’, die voor zijn tegenstander Dimitri Karagantcheff verrassend was, want hij gaf pardoes een pion weg. Dit kostte Wim wel twee tempi en de rokade, waar Dimitri gretig gebruik van maakte. In het middenspel kon Wim echter wel de (lang gerokeerde) damevleugel bestormen. Maar toen dat net niet doorsloeg, kwam Dimitri in volle vaart over de koningsvleugel heen. Na enkele onnauwkeurige zetten én een blunder, was het voor Wim gedaan.

Overzicht voor ronde 4, gespeeld op 01-10-2018
Simon van Swieten Leen Kemeling 0-1